Mai puțină birocrație pentru 1 milion de firme! Proiectul USR privind declararea beneficiarului real, adoptat de Parlament3 min read

283

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de Cameră decizională, proiectul USR de simplificare a procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice. Proiectul elimină încă o verigă a birocrației inutile care împovărează firmele din România și a fost adoptat de Senat în urmă cu aproximativ o lună, astfel încât mai este nevoie doar de promulgare pentru ca măsurile care vor ajuta circa 1 milion de firme să intre în vigoare.

Este un proiect de debirocratizare, care va îi va ajuta pe antreprenorii din România, adică pe cei care plătesc taxe și impozite, crează locuri de muncă și angajează oameni, care asigură ceea ce vedem în jur, inclusiv indemnizațiile noastre, pensiile speciale. Toate sunt plătite din munca acestui mediu privat, a cărui activitate o îngreunăm de multe ori, din păcate, prin birocrație. Adoptarea proiectului nostru este un semnal bun. O primă modificare spune că beneficiarii reali nu se vor mai declara anual, cum este acum, chiar dacă nu intervine nicio schimbare. Deci, acum, practic, noi punem pe drumuri 1 milion de firme să ne declare anual că nu s-a schimbat nimic. Păi, dacă nu s-a schimbat nimic, să nu mai declarăm, rămâne cum era, este de bun simț, este normal! O a doua modificare prevede ca statul să nu mai ceară informații pe care le are deja. Dacă o firmă are numai acționari persoane fizice, este clar că statul știe care sunt acționarii și poate să noteze informațiile din stânga în dreapta, dintr-un registru în altul” – declară deputatul USR, Claudiu Năsui, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Acest proiect de lege face parte dintr-un pachet legislativ de reducere a birocrației pe care USR l-a depus în Parlament. Mai întâi, am simplificat procedura de înființare a unei firme, din păcate acest proiect este astăzi pe masa CCR. În România, din nefericire, cetățenii sunt tratați de multe ori de către stat ca niște cărăuși de hârtii, iar legislația, în loc să le ușureze viața celor care întreprind, le-o face un calvar. A venit momentul să luăm exemplul altor țări și să nu mai punem oamenii pe drumuri inutile și să ținem cont de faptul că doar dacă vom înlesni antreprenoriatul vom avea o prosperitate reală și locuri de muncă bine plătite aici în România” – declară și deputatul USR, Cristina Prună, de asemenea inițiator al proiectului de lege.

Proiectul USR modifică și completează Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Concret, proiectul prevede că „Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare şi ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor”.

De la obligația declarării anuale vor fi exceptate persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali.

Dintre SRL-urile înregistrate în România, 604.884 – adică 61.83% – sunt cu asociat unic persoană fizică, al căror beneficiar real este însuși asociatul unic, astfel că statul deține deja toate datele, nu mai este nevoie redeclararea lor. Alte 337.119 sunt SRL-uri cu mai mulți asociați, doar persoane fizice, deci și ele pot fi, de asemenea, identificate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și pot fi înscrise datele privind beneficiarul real în funcție de cota parte a fiecărui asociat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.