Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a anunțat că social-democrații români și cei germani își concretizează colaborarea pentru protejarea lucrătorilor sezonieri prin inițierea unei reforme a legislației muncii din Germania.

”Expresie a parteneriatului nostru politic, colegii din SPD (Partidul Social Democrat din Germania) au demarat modificările legislative pentru garantarea drepturilor tuturor lucrătorilor străini de pe teritoriul german. Împreună, totodată, lansăm o inițiativă de reformare a legislațiilor naționale în toate statele membre ale UE, pentru a preveni discriminări de felul celor la care sunt supuși cetățeni români angajați în ferme din Germania, dar și în alte domenii caracterizate prin condiții de muncă precare la nivel european, precum turismul” – a subliniat Dan Nica.
Eurodeputatul român a precizat că grupul politic progresist – S&D – va acționa în perioada imediat următoare pentru coordonarea eforturilor de asigurare a drepturilor lucrătorilor transfrontalieri în UE, printr-o inițiativă comună cu parlamentele naționale ale principalelor țări de proveniență și de destinație a forței de muncă.
”E nevoie de armonizarea prevederilor menite să-i protejeze pe lucrătorii angajați dincolo de granițele propriei țări. Noi, ca partid politic, utilizăm acum toate pârghiile la care putem recurge, atât acasă, cât și la Bruxelles pentru a ne apăra compatrioții. Colaborarea cu partenerii din SPD, parte a coaliției de guvernare din Germania, ne încurajează în demersul de modificare a legislației muncii și drepturilor sociale la nivel național – sferă ce ține de competența fiecărui stat membru” – a punctat liderul europarlamentarilor PSD.
Dan Nica a atras atenția că ”revine Guvernului României obligația de a se implica în elaborarea unui cadru legislativ comun la nivel european pentru protejarea cetățenilor români”. Totodată, europarlamentarul social-democrat a evidențiat că România trebuie să acționeze la nivelul Consiliului, pentru a pune capăt blocajului din procesul de revizuire a Regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate socială, în Uniunea Europeană.