Novel Research: Contrabanda cu țigarete a înregistrat prima creștere, după un an3 min read

352

Piața neagră a țigaretelor se situează, în martie 2021, la 9,9% din totalul consumului, în creștere cu 1,3 p.p., față de luna ianuarie, conform companiei Novel Research. Este prima creștere semnificativă, după mai mult de un an.

Directorul General Novel Research, Marian Marcu, precizează că peste un sfert din intrările ilegale de țigări sunt prin nord-estul țării.

„În martie 2021, cele mai mari creșteri ale pieței negre s-au înregistrat în regiunea sud (plus 5,2 p.p. până la 8,2%), nord-est, care continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal, comparativ cu restul zonelor țării (plus 4,6 p.p., până la 26,9%) și regiunea vest (plus 3,8 p.p., până la 13,1%). Scăderi semnificative sunt notate în partea de nord-vest (minus 6,3 p.p., până la 9,9%) și sud-est (minus 3,2 p.p., până la 5,6%). Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” se majorează cu 5 p.p., până la aproape 60%, Moldova crește abrupt, cu 12,5 p.p., până la 21,9%, iar Ucraina și Serbia rămân relativ constante, față de ianuarie 2021”.

Pe de altă parte, Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice, în cadrul British American Tobacco (BAT), este de părere că eforturile autorităților pentru combaterea contrabandei ar trebui să fie mai eficiente.

„În primele trei luni ale lui 2021, autoritățile române au capturat peste 14 milioane de țigarete de contrabandă. Este un prim semnal că, odată cu relaxarea condițiilor de circulație și a măsurilor de control impuse de situația pandemică, contrabanda poate reveni la nivelul anterior anului 2020. Într-un context economic deosebit de dificil, suprapus peste contextul pandemic, este nevoie ca eforturile autorităților pentru combaterea contrabandei să fie susținute și eficientizate, pentru asigurarea veniturilor atât de necesare la bugetul de stat, din surse legitime și sustenabile. BAT va continua să susțină eforturile de luptă împotriva contrabandei și să-și plătească în mod corect și la timp taxele, care ajung lunar, în medie, la circa 800 de milioane de lei”.

Directorul Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, Gilda Lazăr, spune că sectorul tutunului ar putea aduce la bugetul statului, anual, peste 5,7 miliarde de euro.

„Traversăm o perioadă de mari schimbări în economie, dar industria tutunului se dovedește a fi rezilientă, continuând să producă, să vândă, să plătească taxe și să investească, JTI anunțând o investiție de 60 milioane de euro, în fabrica din Pipera. Creșterea pieței legale și scăderea contrabandei, datorită restricțiilor de călătorie în perioada pandemiei, s-au reflectat în încasările din accizele pentru țigarete, încasări care, anul trecut, au fost cu aproape 11% mai mari, iar în primul trimestru din 2021, cu peste 20%. Potrivit unui studiu recent al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), în condiții de creștere economică, cu un nivel al comerțului ilicit de circa 10% și fără a fi adoptate noi restricții, sectorul tutunului ar putea contribui la buget cu peste 5,7 miliarde de euro anual. Este un potențial care poate fi atins, dacă există predictibilitate fiscală, eficiență în combaterea contrabandei, obiectivitate și echilibru în reglementare”.

Citește integral pe onlinepress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.