Europarlamentarul Maria GRAPINI informează despre instituirea unei proceduri europene de certificare în industria turismului, pentru perioada ulterioară COVID-194 min read

308

Întrucât turismul este unul dintre cele mai afectate sectoare ale economiei de pandemia de COVID-19, Grupul de lucru pentru transport și turism S&D al Parlamentului European, din care face parte și europarlamentarul Maria Grapini, pregătește un document privind instituirea unei proceduri europene de certificare în industria turismului, pentru perioada ulterioară pandemiei de COVID-19.

Maria Grapini

Consecințele și impactul acestei crize vor fi enorme, iar societatea în ansamblu va trebui să se repoziționeze. Acest lucru nu se aplică doar mediului privat prin măsuri precum distanțarea fizică, ci și sectorului industrial și economic. Industria vulnerabilă a călătoriilor și a turismului va trebui să prezinte idei îndrăznețe, dacă dorește să reușească în viitor. În special, industria turismului, prin crearea de rețele strânse, pe întreg teritoriul Uniunii Europene, va trebui să furnizeze măsuri care să îi influențeze în mod pozitiv credibilitatea față de consumatori. Limitarea drepturilor fundamentale, cum ar fi libertatea de circulație și repunerea în aplicare a controalelor la frontieră în spațiul Schengen, au dus la incertitudine în rândul cetățenilor UE și al persoanelor din țări terțe. Prin urmare, Grupul de lucru pentru transport și turism S&D consideră că sunt necesare noi măsuri pentru a menține industria turismului, iar una dintre aceste noi măsuri poate fi punerea în aplicare a unei proceduri europene de certificare, în scopul stabilirii unor standarde comune care vor fi testate.

Riscul potențial de infecție al persoanelor în timp ce se află în concediu sau în călătorie este permanent și real și este greu de combătut. În consecință, persoanele care doresc să meargă în vacanță vor căuta o anumită orientare cu privire la modul în care pot reduce la minimum riscul de infecție și pot solicita standarde de securitate, pentru familiile lor și pentru ei înșiși. Deplasarea, în special deplasarea în străinătate, va fi considerată o opțiune doar dacă există facilități. UE poate oferi o astfel de opțiune, prin stabilirea unui proces de certificare care ar putea fi efectuat de autoritățile publice sau, dacă este necesar, de părți terțe neutre.

Obiectivul acestei inițiative este punerea în aplicare a unui certificat de igienă, de exemplu: „Acest hotel/stațiune/parc etc. respectă dispozițiile numărului de certificare europeană xyz, acesta reprezentând un certificat igienic„.

Printre domeniile care trebuie standardizate și certificate se numără:

1. Igiena de mediu (infrastructură de dezinfectare, sisteme de ventilație, intervale de curățare etc.)

2. Igiena personală (este necesară purtarea de măști și mănuși etc.)

3. Igienă alimentară (alimente ambalate și prosoape; bufeturile deschise pot fi vizualizate, dar blocate;)

4. Distanțarea fizică (reorganizarea procesului operațional — recepția restricționată a clienților; consultarea prealabilă a orelor de masă și punerea la dispoziție a unui spațiu suficient pentru menținerea distanței; oferte cu întârzieri în timp în domeniul programelor de animație; distanța suficientă în localurile de pe plajă; dacă este cazul, brățări electronice cu semnal de distanță etc.)

5. Măsuri sanitare (măsurarea febrei pentru „noii sosiți”, echipe medicale mobile etc.)

6. Politica de informare (anunțuri vizibile multilingve, fie pe ecrane sau pe hârtie; pregătirea informațiilor prin intermediul aplicației; reamintirea apelurilor sau a scrisorilor de atenționare prin intermediul aplicației hoteliere etc.)

7. Politica de personal (servirea alimentelor de către personal, în loc să ofere bufete deschise; echipe de dezinfectare etc.)

8. Automatizarea (cu scopul de a lăsa mai multă flexibilitate pentru membrii personalului, unele zone ar putea fi automatizate și mai mult, de exemplu, înlocuirea personalului de spălare cu mașinile de spălat vase de mari dimensiuni și plasarea personalului de spălare în alte zone; automatizarea eliminării deșeurilor, dacă este posibil; introducerea plăților cu cardul și a dispozitivelor de citire etc.)

Acest certificat se va baza pe un formular de evaluare, care va include criteriile care trebuie îndeplinite pentru a fi eligibil. Întreprinderile turistice ar putea obține certificatul, în cazul în care îndeplinesc condițiile necesare, ca urmare a auditului efectuat de o instituție de certificare internațională, în cooperare cu organizația furnizoare de servicii de igienă și de curățenie internațională cu care cooperează.

Acestea sunt categoriile care urmează să fie evaluate cu ajutorul câtorva exemple de criterii care trebuie furnizate, listă ce ar putea fi extinsă și îmbunătățită, în funcție de așteptări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.