Europarlamentarul Dan Nica: ”Guvernul german trebuie să asigure respectarea drepturilor sezonierilor români din agricultură”2 min read

263
Prenom NOM - 9th Parliamentary term

Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că a obținut sprijinul social-democraților germani pentru clarificarea și îmbunătățirea situației lucrătorilor sezonieri români. Modul în care a fost asigurat transportul spre locul de muncă, organizarea cazării și muncii în condițiile pandemiei, salarizarea sub salariul minim și nerespectarea drepturilor angajaților – toate aceste aspecte sunt sub semnul întrebării și se impune o verificare imediată din partea autorităților germane. Delegația PSD din Parlamentul European acționează pentru respectarea drepturilor sezonierilor români din Germania și asigurarea unui statut decent” – a subliniat Dan Nica.

Dan Nica

La solicitarea europarlamentarilor PSD, colegul german Ismail Ertug, vicepreședintele Grupului S&D din Parlamentul European, a adresat o scrisoare miniștrilor federali ai Afacerilor Interne, Horst Seehofer și Agriculturii, Julia Klöckner, prin care le solicită să acționeze pentru respectarea drepturilor sezonierilor din Germania. Cerem verificarea și garantarea aplicării prevederilor legale referitoare la salariul minim, protecția muncii, securitatea socială, precum și a normelor sanitare, în contextul pandemiei” – a evidențiat coordonatorul eurodeputaților PSD.

Dan Nica a precizat că implicarea reprezentanților Partidului Social-Democrat din Germania (SPD), formațiune membră a coaliției de guvernare de la Berlin, este menită să asigure drepturile elementare ale românilor ce muncesc în agricultura Germaniei.

Scrisoarea adresată miniștrilor de resort atrage atenția asupra nerespectării de către unii angajatori a  obligațiilor contractuale față de angajați, care se află într-o situație vulnerabilă, fără posibilitatea de a se apăra de tratamente abuzive, din cauza dependenței de angajator în ceea ce privește cazarea și întoarcerea în România. Avem semnale că, în numeroase cazuri, românii sezonieri sunt plătiți sub salariul minim – redus fie în mod direct, fie prin deducerea cheltuielilor de călătorie și cazare. De asemenea, sunt necesare clarificări în ceea ce privește programul de lucru, prelungit abuziv și condițiile de cazare. După cum avertizează colegul nostru german, criza cauzată de coronavirus nu poate fi folosită ca pretext pentru încălcarea standardelor sociale și de securitate profesională” – a declarat Dan Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.