Comisia de apărare din Senat, co-raportoare la proiectul de lege care modifică Legea Educației Naționale în ceea ce privește învățământul militar, a aprobat astăzi, prin votul majorității senatorilor PSD și PNL, eliminarea prevederii care limita exercitarea funcției de rector la două mandate complete. USR se opune acestei modificări, așa cum a făcut-o și în trecut, când PSD a mai încercat, pe diferite căi, să le asigure rectorilor posibilitatea de a ocupa funcții pe viață.
Eliminarea prevederii din Legea Educației Naționale care limita exercitarea funcției de rector la două mandate complete s-a realizat în ședința de marți a Comisiei de apărare din Senat, comisie co-raportoare la proiectul de lege de aprobare a OUG 79/2020, la propunerea senatorului PSD Tit-Liviu Brăiloiu.
„Liviu Pop, care voise încă de la ședința Comisiei de Învățământ să depună acest amendament dar nu găsise înțelegerea unor membri ai comisiei, a profitat de ’serviciul‘ colegului său de partid și a cerut votul favorabil și în comisia de Învățământ, unde s-a reîntors propunerea. Cu votul PSD (cu excepția Ecaterinei Andronescu) și al PNL, în ciuda împotrivirii USR, propunerea a fost adoptată. Menționez că, venind abia la Senat, amendamentul nu a trecut prin votul Camerei Deputaților, deci bicameralismul nu a fost respectat. Dacă legea va fi adoptată de Senat, Cameră decizională, rectorii nu vor mai fi limitați în mandatele lor. Vor putea candida la câte un nou mandat pentru tot restul carierei lor” – declară senatorul USR, Vlad Alexandrescu.
Nu este pentru prima dată când partidele aparținând vechii clase politice și „frăția rectorilor” încearcă modificarea Legii Educației Naționale în sensul feudalizării învățământului universitar.
Așa s-a întâmplat și în luna februarie, când eliminarea limitei de două mandate pentru rectori a fost strecurată, la propunerea senatorului PSD Liviu Pop, într-o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L159&an_cls=2019). USR a atras și atunci atenția că este vorba de un cadou făcut rectorilor cu carnet de partid sau care au făcut favoruri politicienilor și că printre beneficiari se va număra Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, în prezent rector la Universitatea „Ioan Cuza” din Iași, slujitor al intereselor infractorilor din PSD.
În forma încă în vigoare, Legea Educației Naționale prevede (art. 213 alin. 7) că durata mandatului de rector este de 4 ani și că „o persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Cu alte cuvinte, un rector care se suspendă înainte de terminarea celui de-al doilea mandat poate candida și obține fără probleme un al treilea mandat. Această formă a legii datează din anul 2014 și reprezintă o derogare față de norma inițială, care prevedea limita de 8 ani indiferent de perioada de derulare a mandatelor și de întreruperile acestora.
USR a depus în actuala legislatură două proiecte de lege de democratizare și creștere a integrității și transparenței academice, inclusiv prin limitarea la două a mandatelor rectorilor.
Primul proiect a fost respins în iunie 2019, primind doar voturile parlamentarilor USR și UDMR. Al doilea proiect (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L252&an_cls=2020) a fost depus în februarie 2020 și se află încă în procedură parlamentară.