Uniunea Salvați România va vota, în Parlament, pentru încuviințarea stării de alertă instituite de Guvern. Parlamentarii USR au formulat o serie de modificări prin care, în perioada următoare, să poată fi reluate o serie de activități culturale, cu respectarea restricțiilor de distanțare fizică.
Pe perioada stării de alertă, oamenii au nevoie din partea statului nu doar de restricții și de stabilirea unor obligații, ci și de o perspectivă, să știe cât mai concret cum se va schimba viața lor în următoarele luni și, mai ales, ce fac autoritățile pentru a-i sprijini și pentru a recupera rapid ce s-a pierdut în ultima perioadă.
Din aceste considerente, USR a introdus amendamente care vizau posibilitatea organizării și desfășurării de mitinguri, procesiuni, concerte și alte tipuri de evenimente în spații deschise dacă se poate respecta distanțarea fizică de minimum 1,5 metri între participanți. Similar, în ceea ce privește activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise, acestea ar trebui să fie permise dacă se poate respecta condiția de distanță de minimum 1,5 metri între participanți.
Un alt amendament propus de USR viza proiecțiile cinematografice de tip drive-in, astfel de evenimente putând să suplinească, chiar și într-o măsură extrem de redusă, accesul la cultură în această perioadă.
Amendamentele USR au ținut cont de situația din alte țări afectate și ele de pandemie. De exemplu, în Bulgaria sălile mici de cinema s-au deschis din 11 mai la 30% capacitate. În Olanda, sălile se deschid după 20 mai, iar în Spania, după 25 mai, cu respectarea regulii de o treime din capacitate.
Singurul amendament USR care a fost adoptat în comisii a fost inițiat de deputatul Iulian Bulai și se referă la art. 1 alin. 3 al HG nr. 394/2020, în sensul creării posibilității de reluare a activității și pentru operatorii economici și organizațiile non-guvernamentale din domeniul culturii. Operatorii economici și organizațiile non-guvernamentale (sectorul privat) din domeniul culturii nu reprezintă, juridic vorbind, instituții și nu pot fi asimilate acestora în mod implicit, ceea ce înseamnă că activitatea lor nu putea fi reluată în aceleași condiții cu cea a instituțiilor publice, în lipsa acestui amendament de clarificare.