USR taie birocrația. Proiectul USR care facilitează înființarea firmelor, adoptat de Parlament3 min read

303

Singura șansă de relansare a României este debirocratizarea, iar USR continuă să lupte în Parlament pentru asta. Astăzi (pe 23 aprilie – n.red.), a fost adoptat din nou, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea, proiectul de lege care reduce birocrația și facilitează înființarea firmelor, adică oferă un ajutor real antreprenorilor. Sperăm ca, de data aceasta, legea să fie promulgată cât mai rapid, chiar dacă parlamentarii PNL s-au opus fățiș adoptării. Românii care vor să pună pe picioare o afacere au nevoie de această lege, au nevoie de eliminarea hârtiilor inutile și a nenumăratelor drumuri la ANAF.

Prea mult timp am văzut, de la această tribună, proiecte care adăugau la birocrație. Încă un aviz, încă o licență, încă o acreditare, încă un atestat, ceva, o hârtie undeva, care să apese pe întreprinzători, pe micile și mediile întreprinderi pe care le avem și pe care ar trebui să le prețuim mai mult, pentru că pe ele putem baza o economie sănătoasă. Noi, în România, de prea multe ori am apelat la birocrație și le-am împovărat cu fel de fel de cerințe care să le taie elanul, să omoare spiritul inovator și antreprenorial al poporului român. Aceste întreprinderi oferă locuri de muncă, plătesc taxe și impozite, inovează. Proiectul acesta face un pic mai ușoară viața antreprenorilor români, pentru că nu putem continua în același fel dacă ne dorim, cu adevărat, să creștem, să nu ne sabotăm propria economie” – a declarat deputatul USR, Claudiu Năsui.

Acest proiect a fost depus încă din 2017 de USR și reprezintă viziunea pe care noi o avem pentru România: una antreprenorială, fără birocrație, fără hârtii și fără drumuri inutile la stat. Soluțiile cuprinse în proiectul de lege pot face o diferență în viața întreprinzătorilor români. Birocrația excesivă omoară spiritul antreprenorial într-o perioadă în care acesta ar trebui cu atât mai mult să fie încurajat. Mi-au scris oameni care vor să înființeze o firmă și care spun că trebuie să interacționeze cu până la cinci vecini pentru semnături pentru a-și înființa sediul social, chiar dacă nu desfășoară activitate comercială acolo. Este, evident, aberant, mai ales în aceste momente în care distanțarea socială este esențială. Debirocratizarea este cheie în repornirea economiei, următorul pas îl reprezintă digitalizarea” – a declarat și deputatat USR, Cristina Prună.

Proiectul de lege <http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=16629> adoptat astăzi (pe 23 aprilie – n.red.), din nou, a fost inițiat în mai 2017 de deputații USR, Cristina Prună și Claudiu Năsui și a fost susținut de toți parlamentarii USR, fiind fundamentat pe ideea că birocrația inutilă descurajează antreprenoriatul și mediul privat, mediu care plătește, până la urmă, pentru toate cheltuielile statului.

Legea elimină restricția ca românii să fie acționari unici într-o singură firmă și, implicit, toată hârțogăria la care sunt supuși când vor să mai înființeze o firmă și adaugă fie o altă firmă în acționariat, fie o rudă, cu 0,001% din acțiuni.

De asemenea, elimină restricția de a avea o singură firmă per cameră, ceea ce înseamnă că vor putea fi înființate mai multe firme la aceeași adresă. Totodată, legea elimină acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

USR amintește că în clasamentul Bancii Mondiale, România este pe locul 55 la birocrație și greutatea de a face afaceri în România, sub Maroc și sub Cipru. Dacă statul nu are curajul să ia măsuri ferme, România va continua să fie în coada clasamentelor internaționale, în ceea ce privește mediul de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.