USR, inițiativă legislativă pentru recunoașterea oficială a internshipurilor făcute de tineri, în străinătate3 min read

261

Senatorul USR Radu Mihail a depus, miercuri, o inițiativă legislativă pentru recunoașterea oficială a internshipurilor făcute de tinerii români în străinătate. 

În prezent, cadrul legislativ în vigoare care reglementează regimul programelor de internship este Legea nr. 176 din 2018. Aceasta are, însă, un caracter limitativ, deoarece se referă strict la programele de internship efectuate în România, excluzând tinerii români care au realizat și realizează programe de internship în străinătate.

Inițiativa legislativă a senatorului Radu Mihail propune ca Legea 176 să fie completată cu un nou capitol, dedicat fructificării experiențelor profesionale câștigate prin programe de internship desfășurate în afara granițelor României, cum ar fi, de pildă, cele organizate în sistemul instituțional al Uniunii Europene sau al Organizației Națiunilor Unite, în think-tank-uri și alte organizații non-guvernamentale, în întreprinderi private de succes, cabinete de avocatură renumite internațional prin care s-au format – și continuă să se formeze în ritm accelerat – numeroși tineri români. 

Vom avea, astfel, o Lege națională a internshipului comprehensivă și nediscriminatorie, care impune recunoașterea totală a acestor experiențe de muncă. Această recunoaștere ar atrage după sine o serie de efecte pozitive, îndeosebi valorificarea unor cunoștințe și abilități însușite în alte medii profesionale, care ar conduce la îmbogățirea culturii instituționale și economice din România. În fapt, completarea legii are în vedere asigurarea unei egalități între regimul internshipurilor din România și programele derulate în străinătate, cu scopul valorificării tuturor experiențelor de acest tip, în beneficiul angajatorilor și angajaților deopotrivă” – transmite senatorul Radu Mihail

Printre beneficiile inițativei legislative de recunoaștere oficială a internshipurilor făcute de tinerii români în străinătate se numără:

  – Încurajarea valorificării experienței dobândite în străinătate deoarece este în interesul statului român să capitalizeze expertiza și deprinderile căpătate de tinerii români în timpul internshipurilor din cadrul instituțiilor și agențiilor europene.
  – Încurajarea angajării de către statul român a tinerilor care se dezvoltă intelectual și profesional în alte țări, convingând o parte din acești tineri să se întoarcă în România și să lucreze în instituțiile publice din țară. 
  – Încurajarea performanței și echității pentru toți angajații din câmpul muncii românesc.

Legea 176 din 2018 recunoaște ca valide programele de internship realizate, de pildă, în instituții/autorități publice din România, dar nu valorifică în niciun mod stagiile extrem de populare la nivelul instituțiilor europene/internaționale, precum Comisia Europeană, Parlamentul European, agențiile europene din Statele Membre, întreprinderi private, organizații neguvernamentale, cabinete de avocatură ș.a.m.d.

USR consideră că această resursă umană bogată trebuie cultivată – nu alienată – de către România.  

Text proiectului de lege poate fi citit aici:  https://cutt.ly/lege_internship<https://cutt.ly/lege_internship?fbclid=IwAR3Y0DGiDong3dvJ8GKJfXOlHVoPlP3FUiGKpArh2y2uunkeNRlBHnxo3_o>

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.