USR îi cere președintelui Klaus Johannis să atace la CCR legea care modifică statutul și atribuțiile Curții de Conturi2 min read

277

Parlamentarii USR îi adresează o scrisoare președintelui Klaus Johannis cerându-i să atace la Curtea Constituțională legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 94/1992, privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, adoptată prin vot de plenul Senatului în data de 10 iunie 2020.

În scrisoare, parlamentarii USR susțin că modificările conțin prevederi neconstituționale, care trec dincolo de aspectul independenței Autorității de Audit, fiind un atac la adresa arhitecturii constituționale a statului român. Legea recent adoptată aduce modificări la nivelul competențelor și funcționării Curții de Conturi, care afectează grav independența și statutul acestei instituții care are un rol esențial în controlul cheltuirii banului public.

USR și-a exprimat deschis intenția de a ataca la CCR modificările propuse și promovate de senatorul PSD Daniel Zamfir, modificări menite să transforme Curtea de Conturi într-un spectator neputincios la cheltuirea iresponsabilă a banului public, încercări repetate de a face dintr-o instituție de control una cu un simplu rol constatativ și de îndrumare. Îi adresăm domnului Președinte Klaus Johannis rugămintea de a opri acest nou atac al PSD la adresa instituțiilor de control ale statului, atac care este la fel de periculos ca și cel la adresa justiției, de acum 2-3 ani” – declară Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat.

Atfel de prevederi sunt de natură să afecteze independenţa membrilor Curţii de Conturi statuată prin Constituţie. În mod absurd, consilierii Curţii de Conturi coordonează departamentele instituţiei care, însă, sunt conduse de către directori şi directori adjuncţi ce se subordonează preşedintelui. Această situaţie aduce atingere modului în care consilierii de conturi îşi pot exercita mandatul stipulat de Constituţie, mandat care devine în esenţă unul formal, fără autoritate şi prerogative reale. Astfel, Președintele Curții de Conturi dobândeşte puteri egale cu cele ale plenului Curţii – organul de conducere colectivă, dar mai ales puteri absolute în cadrul structurii ierarhice a instituţiei” – precizează și senatoarea USR, Ramona Dinu.

USR a atașat scrisorii întreaga argumentație pentru care grupurile parlamentare ale Uniunii Salvați România consideră neconstituțională această lege.

USR a anunțat anterior că va sesiza, împreună cu PNL, Curtea Constituțională pe modificările aduse legii de funcționare a Curții de Conturi, însă senatorii PNL nu au putut să strângă semnăturile la timp, astfel încât termenul limită până la care se putea depune sesizarea, a expirat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.