Cosette Chichirău, deputată USR de Iași, a depus un proiect de lege pentru înființarea unui program de ajutor de minimis privind stimularea inovării și producției pentru combaterea efectelor pe care le are răspândirea virusului SARS-CoV-2. Programul, în valoare de 15 milioane de lei, este destinat universităților, centrelor de cercetare acreditate și companiilor, în limita a 150.000 lei per beneficiar.
Prin Programul „Inovare și Producție pentru Criza Coronavirus” se acordă un ajutor de minimis propunerilor de luptă împotriva pandemiei COVID-19, care prezintă soluții inovatoare, fie ele tehnologice, organizatorice, sau de adaptare a proceselor industriale, care ar putea fi direct implementate pentru a testa, trata și proteja populația, a sprijini îngrijirea pacienților și protecția personalului medical, a monitoriza evoluția bolii la nivel individual și social, a contribui la ușurarea constrângerilor din perioada de criză, de exemplu prin soluții digitale, sau orice alte aspecte legate de pandemie și efectele ei.
“Ieșirea din izolare va fi mai dificilă decât izolarea. Dacă toată lumea poartă mască, vom avea nevoie de 15 milioane de măști chirurgicale zilnic, în condițiile în care lanțurile comerciale internaționale au fost și vor rămâne perturbate pe termen mediu și lung. Cererea de materiale și soluții tehnologice va fi uriașă, atât în România cât și în Uniunea Europeană, fără ca oferta să fie satisfăcătoare pentru români, ca volum, disponibilitate la timp sau preț. Vorbim de materiale esențiale supraviețuirii, pentru care mecanismul normal de ajustare a prețului prin cerere-ofertă este inuman. Nevoia de a trăi nu poate fi mai mică pentru că prețul este mai mare. Avem nevoie să producem aceste materiale în România, cu ajutor de la stat. Alte țări europene deja au implementat astfel de mecanisme” – a declarat Cosette Chichirău.
În afara argumentelor de circumstanță – independența medicală, siguranța națională – , există și argumente economice perene pentru încurajarea producției autohtone, cum ar fi dezvoltarea în timp de avantaje competitive, reținerea unei părți mai mari din valoarea adăugată și formarea capitalului românesc. România nu mai poate să rămână țara care exportă brațe de muncă necalificată și a salariilor mici. Pandemia de COVID-19 a declanșat o criză pe care România o poate transforma într-o oportunitate să devină competitivă prin cercetare și inovare, cel puțin la nivel regional, dacă nu global.
Cosette Chichirău a militat încă de la intrarea în politică, în urmă cu 4 ani, pentru o reindustrializare a României pe baza competențelor din domeniul cercetării, IT și tehnologic, și pentru stimularea de către stat a cercetării și inovării prin simplificarea și depolitizarea accesului la finanțarea proiectelor tehnologice.
Proiectul și expunerea de motive pot fi consultate aici –http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18587