Solicitare ASSAI către Comisia de Buget-Finanţe…3 min read

272

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis in aceasta dimineata o solicitare presedintelui comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, domnului Leonardo Badea, pentru a putea corecta doua articole din legea RCA, inainte ca aceasta sa intre la vot in Plenul Parlamentului.

Am transmis aceste doua modificari pe ultima suta de metri, pentru ca aceasta comisie a invitat la mai multe sesiuni de dezbateri doar transportatorii si asiguratorii, uitand ca in aceasta piata exista si asociatii ale service-urilor auto, ale consumatorilor, ale brokerilor de asigurari, ale victimelor accidentelor de circulatie etc.” – a declarat Cristian Muntean, presedinte ASSAI.

Parlamentul Romaniei trebuie sa construiasca o lege a RCA -ului avand in vedere interesul celor 6 milioane de proprietari de autovehicule si nu elaborarea unei legi care sa multumeasca doar pe cei care blocheaza strazile sau pe depozitarii resurselor financiare colectate in mod obligatoriu de la soferii romani.

ASSAI a solicitat comisiei de buget finante din Camera Deputatilor modificarea a doua articole care avantajeaza exclusiv companiile de asigurari, in defavoarea consumatorilor:

 

  1. Termenul de plata a despagubirii a fost extins in legea RCA de la 10 zile, la 40 de zile.

Pana in luna septembrie 2016, termenul de plata a despagubirii a fost de 10 zile, chiar daca acesta era incalcat de cele mai multe ori de catre anumiti asiguratori, atunci cand acestia trebuiau sa isi onoreze obligatiile de despagubire.

Guvernul Ciolos, odata cu emiterea OUG a RCA, a facut si un cadou legislativ firmelor de asigurari, prelungind termenul de plata a despagubirii de 4 ori, acesta ajungand la 40 de zile.

Cine castiga din prelungirea termenului de plata a despagubirii?

Asiguratorul sau pagubitul RCA?

 

  1. Plata despagubirilor

Art. 21 – Stabilirea despăgubirilor

(2)        “Pentru prejudiciile produse bunurilor, despăgubirile se stabilesc pe baza preţurilor de referinţă pe piaţă, la data producerii riscului asigurat.” – varianta actuala cuprinsa in proiectul de lege RCA.

De remarcat este faptul ca, in Romania, nu exista preturi de referinta pentru bunuri si servicii. In mod particular, in domeniul reparatiilor auto, este absolut IMPOSIBIL sa fie calculat un pret clar de referinta, valabil pentru toate unitatile reparatoare, in conditiile in care Registrul Auto Roman are in evidenta peste 9.860 de unitati reparatoare autorizate, dintre care 15% se inchid/infiinteaza anual.

Atunci cand un pagubit trebuie sa primeasca o indemnizatie de despagubire, formularile trebuie sa fie clare, ancorate in realitate, in temeiul legii si sa nu permita interpretari care sa fie la cheremul companiilor de asigurari.

Reamintim, de asemeanea, ca o astfel de formulare este gresita si ar incalca flagrant legea fundamentala privind libera concurenta.

Va rugam frumos, nu oferiti pe tava instrumentele prin care asiguratorii vor putea savarsi nestingheriti abuzuri, in relatia cu pagubitii RCA”  -a transmis Cristian Muntean.

 

Consecinta mentinerii unui astfel de articol:

  1. Ar urma un adevarat blocaj de plati ale despagubirilor, atunci cand firmele de asigurari ar diminua in mod arbitrar, fara criterii concrete, plata despagubirilor.
  2. S-ar prelungi nejustificat de mult timpul de indisponibilizare a autovehiculului in service, pana la clarificarea situatiei;
  3. Pagubitul RCA, nevinovat de producerea unui accident, ar putea fi tras la raspundere pentru diferentele de cost neachitate de catre asiguratorul RCA;
  4. Instantele de judecata s-ar confrunta cu un val de litigii din partea pagubitilor RCA, in relatia cu asiguratorii, avand ca obiect diminuarea cuantumului despagubirii de catre asiguratorul RCA;
  5. Posibile miscari sociale, pe fondul unei nemultumiri generale cauzate de o lege prost conceputa, care afecteaza un segment important din populatia Romaniei;

 

O astfel de lege se modifica o data la 15 – 20 de ani. Ar fi pacat ca 6 milioane de proprietari de autovehicule sa sufere din cauza unei legi strambe si sa aratam in permanenta cu degetul catre Parlamentul Romaniei” – a precizat Cristian Muntean, presedinte ASSAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.