Senatoarea USR Silvia Dinică propune crearea unui cadrul legislativ care să permită ajutorarea copiilor din familii defavorizate, în caz de epidemii și alte urgențe2 min read

272

Senatoarea USR, Silvia Dinică, a inițiat un proiect de lege prin care se creează cadrul legislativ pentru acordarea de alimente, îmbrăcăminte și produse de igienă copiilor și tinerilor proveniți din familii defavorizate, celor lipsiți, temporar sau permanent, de ocrotirea părinților, în situațiile  generate de calamități naturale, epidemii, pandemii, incendii sau accidente.

Printr-un amendament la Legea asistenței sociale, nr. 292/2011, din 23 decembrie 2011, senatoarea USR propune introducerea calamităților naturale, epidemiilor, pandemiilor, incendiilor sau a accidentelor în cadrul situațiilor în care se acordă ajutoare de urgență pentru copii. Un alt amendamament include ”produsele de îmbrăcăminte, produse de igienă și materiale, inclusiv cele acordate în cadrul programelor de sprijin educațional” în rândul produselor ce pot fi acordate drept ajutoare copiilor defavorizați, în situații de urgență.

Silvia Dinică:Începând cu declanșarea stării de urgență, majoritatea comunităților sărace au rămas într-o și mai acută izolare, de aceea, acest Proiect de lege vine să ofere autorităților locale  instrumentele legale, pentru a direcționa resurse financiare către copiii care se află în sărăcie extremă, copiilor aflați în comunitățile sărace sau în zonele vulnerabile – în condițiile actualei pandemii. Să nu uităm că peste 32% dintre copiii din țara noastră trăiesc sub pragul de sărăcie, iar peste 150.000 dintre aceștia adorm flămânzi, conform Raportului privind Respectarea drepturilor copilului în România, realizat în 2019 de către Organizația Salvați Copiii și Avocatul Poporului. Sunt măsuri urgente, lipsurile acestor copii sunt acute, sper ca toate partidele politice să înțeleagă necesitatea acestor măsuri sociale”.

În contextul pandemiei de Coronavirus, importanța unei igiene corespunzătoare și riguroase, atât în cazul adulților, cât mai ales în cazul copiilor, este extrem de importantă pentru împiedicarea transmiterii virusului și, din acest motiv, este necesar ca și copiii aflați în medii sociale defavorizate să poată avea acces  la produse de igienă corespunzătoare. Ei au nevoie, din cauza lipsurilor financiare acute, și de îmbrăcăminte, și alimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.