Protejarea bugetului UE: Parchetul European își va începe activitatea la 1 iunie2 min read

308

Comisia a confirmat oficial că Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea la 1 iunie – se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat că vor fi reprimate activitățile infracționale, legate de fondurile europene.

„Ne aflăm acum pe ultima sută de metri: suntem pe punctul de a lansa primul organism independent al UE, pentru anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care aduc atingere bugetului UE. Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kövesi, vor reprima activitățile infracționale și se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupției sau a fraudei”.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a sublinat că, la 1 iunie, se deschide o nouă etapă în istoria integrării europene.

„Lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene. Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu strictețe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze, în urma crizei.”

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

frauda în materie de cheltuieli și venituri;
frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane de euro);

spălarea de bani, aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;

corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;

participarea la o organizație criminală, în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Citește integral pe onlinepress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.