Proiect USR: Două zile de vot, pentru alegerile parlamentare din iarnă2 min read

305

Senatorul USR, Radu Mihail, va depune, în zilele următoare, un proiect legislativ pentru a modifica Legea privind organizarea alegerilor parlamentare astfel încât românii din diaspora să beneficieze, din nou, de regulile și procedurile aplicate la alegerile prezidențiale din 2019.

Radu Mihail, senator de Diaspora, transmite că alegerile parlamentare de anul acesta nu pot avea loc în condiții optime fără modificarea urgentă a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților.

Românii din străinătate vor pierde toate beneficiile de la prezidențiale, datorită cărora au fost eliminate cozile uriașe de la secțiile de votare, dacă legislația electorală nu va fi urgent actualizată” – subliniază Radu Mihail.

Cele mai importante modificări și îmbunătățiri pe care USR le va aduce la Legea nr. 208/2015 sunt:

  – Desfășurarea votului în străinătate pe mai multe zile;
  – Liste electronice în străinătate și semnătura alegătorilor direct pe tabletă;
  – Votarea după ora 21.00 unde există alegători la coadă;
  – dreptul partidelor la câte un reprezentant și doi supleanți în fiecare secție de votare, aceștia având posibilitatea să facă schimb între ei în zilele de votare;
  – Posibilitatea creșterii numărului membrilor secției de votare în străinătate până la 15, în caz de necesitate;
  – Abrogarea alineatului (6) din articolul 42,conform căruia alegătorii care nu se înregistrează online pot vota doar lasecțiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate ale României.
  – Reducerea pragului de semnături de la 1% la 0,5% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședința în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

În afară de încurajarea masivă a votului prin corespondență, este foarte important să avem același număr de secții de votare deschise în străinătate ca la alegerile prezidențiale. Acest lucru va încuraja ieșirea românilor la vot, le va asigura condițiile necesare pentru a vota în siguranță în aceasta perioadă plină de incertitudini, cu riscuri importante de restricții legate de pandemie. Nu ne putem permite în niciun caz înghesuiala la cozi la ambasade și consulate sau în puține secții de votare. Românii din Diaspora trebuie să poată vota ușor la cele mai importante alegeri din ciclul electoral, cele parlamentare, unde pot avea un cuvânt greu de spus în transformarea României” – conchide senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.