PRO România a inițiat proiecte de lege, în sprijinul angajaților și angajatorilor afectați de instituirea stării de urgență3 min read

274

PRO România a depus două inițiative legislative cu măsuri pragmatice pentru mai multe sectoare economice, în contextul pandemiei COVID-19. Astfel, unul dintre proiecte reglementează protecția socială a angajaților și angajatorilor, iar cel de-al doilea prevede modificări în sprijinul fermierilor, al agențiilor de turism și al administratorilor de plaje.

”Guvernul întârzie să vină cu măsuri care să rezolve provocările angajaților și angajatorilor din România. Întregi segmente economice se sting sub povara fiscală, iar Executivul nu schimbă placa promisiunilor. PRO România vine, ca de obicei, cu proiecte legislative gata de implementat, cu soluții care se dovedesc a fi oxigen pentru economia românească. Vom depune eforturi pentru obținerea de sprijin politic, astfel încât aceste proiecte să devină legi în folosul cetățenilor” – a declarat deputatul PRO România, Mircea Dobre, inițiator al proiectelor.

Propunerea care prevede protecția socială a tututor angajaților și angajatorilor afectați de coronacriză vizează acordarea de stimulente angajatorilor care nu concediază salariați la data încetării stării de urgență, prin desființarea locurilor de muncă sau prin concediere colectivă. Astfel, conform textului inițiativei legislative, PRO România solicită:

  1. indemnizație de șomaj tehnic, pe perioada 15.05.2020 – 31.03.2021, pentru salariații a căror contractele individuale de muncă sunt suspendate temporar în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, la data încetării stării de urgență.
  2. indemnizație în cuantum de 60% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe perioada 15.05.2020 – 31.08.2020, pentru angajații a căror contracte individuale de muncă sunt declarate active, fiind anterior suspendate temporar în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, diferența până la valoarea salariilor de încadrare fiind suportată de angajator.
  3. indemnizație în cuantum de 40% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe perioada 31.08.2020 – 30.11.2020, pentru angajații a căror contracte individuale de muncă sunt declarate active, fiind anterior suspendate temporar în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, diferența până la valoarea salariilor de încadrare fiind suportată de angajator.
  4. indemnizație în cuantum de 20% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe perioada 01.12.2020 – 31.03.2021, pentru angajații a căror contracte individuale de muncă sunt declarate active, fiind anterior suspendate temporar în condițiile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare, diferența până la valoarea salariilor de încadrare fiind suportată de angajator.

De asemenea, PRO România propune prelungirea termenului pentru rambursarea contravalorii pachetului de servicii turistice de către agenția de turism, dacă turistul refuză reprogramarea sau alt pachet, de la 14 zile până la 31.12.2020. Această măsură poate salva operatorii economici din domeniu de la faliment. În plus, pentru administratorii de plaje pe litoralul Mării Negre, se prevede armonizarea calculului pentru plata chiriilor cu numărul de zile rămase efectiv din acest sezon și proporțional cu noul număr de șezlonguri permise, conform normelor de siguranță și prevenție.

Nu în ultimul rând, PRO România propune ca, pe timp de secetă, fermierii să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază toți operatorii economici care au fost afectați de COVID -19, conform prevederilor OUG 37/2020. Măsura vizează posibilitatea amânării creditelor bancare până la data de 31.10.202.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.