Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceranu: DE CE SĂ NU MĂRIM PENSIILE CU 40%???5 min read

261

Știu că orice om politic care, în această clipă, susține mărirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigaș politic. Cine să aibă curajul să facă o asemenea propunere când aproape jumătate de milion de concetățeni ai noștri și-au pierdut locurile de muncă și încă pe atâția s-au întors din străinătate și se uită după unul? La asta se adaugă propaganda găunoasă a guvernului care ne spune în fiecare zi cum fiecare bănuț trebuie băgat în relansarea economică și cum nu mai e loc și pentru pensionari. Doar spune… pentru că de fapt banii se duc în pușculițele de partid prin contracte oneroase date pe sub mână.

Călin Popescu Tăriceanu

Există însă și o altă abordare. Una curajoasă, una pro piață, una care să nu facă din mărirea pensiilor cea mai mare catastrofă care ni se poate întâmpla ci o reală oportunitate.  Haideți să vedem ce se întâmplă dacă se măresc pensiile cu 40% de la 1 septembrie, așa cum e legea:

1.     Se va face dreptate socială pentru mai mult de 1 milion de pensionari care trăiesc cu mai puțin de 800 lei pe lună. Da, sunt oameni care nu au stagii complete de muncă sau au lucrat toată viața la cooperativa agricola, dar tot concetățeni de-ai noștri sunt. Și toți știm că nu se poate trăi cu 800 lei pe lună. Acești bani suplimentari pe care îi vor încasa se vor întoarce rapid în economie pentru că ei își vor cumpăra cele necesare traiului (alimente, medicamente, îmbrăcăminte, sau utilitățile necesare). Banii lor vor întreține focul producției de bunuri și vor permite zeciilor de mii romani care astazi stau in somaj technic sa se reintoarca la muncă. Adică statul nu va mai da ajutoare sociale. În plus taxele și impozitele pe produse și pe muncă vor întoarce în visteria statului aproape jumătate din banii pe care i-au dat la mărire. Ca sa fie clar pentru toti: marirea cu 40% a acestor pensii mici este o chestiune de viata sau de moarte! Cine crede ca acesti concetateni ai nostri vor putea trai cu 800 de lei pe luna se minte!

2.     Vor mai fi cel puțin alte 2,5 milioane de români care sunt acum cu pensii până în 1500 lei și care vor primi o sumă de bani care le va face viața mai bună. Și ei vor cheltui acești bani pe bunuri de strictă necesitate și vor întoarce banii în economie. Cu câștigurile despre care am vorbit: locuri de muncă și venituri la buget.

3.     A treia categorie este cea a celor care vor putea să economisească câteva zeci sau sute de lei în fiecare lună. Ei, împreună cu ceilalți români, au în băncile din România peste 230 de miliarde lei. O parte din acești bani pot fi atrași prin titluri de stat cu o dobândă atractivă pentru a finanța adevărata relansare economică. Este complet lipsit de sens ca dl Cițu să continue să îndese dobânzi grase în buzunarele bancherilor când populația are disponibili banii de care economia are nevoie. În plus este o datorie a guvernanților să apere de inflație economiile cetățenilor. Să nu fim naivi și să ne închipuim că sutele de miliarde de dolari și euro care alimentează relansarile economice din diferitele țări au apărut din senin. Ei sunt bani noi pe care încă nu s-a uscat cerneala tiparnițele băncilor centrale. Acești bani vor produce o inflație cum nu s-a mai văzut în ultimii ani, inflație care poate să ne înghită economiile cât am zice peste.     

În această clipă guvernul Orban se mândrește cu principala lui realizare: ajutor de șomaj tehnic pentru mai bine de un million de români. A fost un ajutor social necesar în fața unei crize care a înghețat economiile. Dar acești oameni nu vor să stea acasă pe ajutor de șomaj. O dată pentru că banii sunt puțini, și în al doilea rând pentru că ei sunt oameni activi care nu vor să stea cu mâna întinsă la guvern. Dar locurile lor de muncă depind de consumul mărfurilor sau serviciilor pe care ei le produc. Și în acest ciclu o mărire consistentă a veniturilor pentru cât mai mulți oameni poate fi cheia succesului. De ce să dăm ajutoare pentru stat acasă când putem să încurajăm consumul mărind pensiile așa cum ne-am angajat?

Dacă guvernantii nu ar pleca de la premisa greșită că mărirea pensiilor este doar o pomană pe care o fac pensionarilor, le-ar fi mai ușor să ia decizia corectă. Dacă s-ar gândi că pensionarii de azi au susținut la rândul lor alți pensionari, nu li s-ar părea că mărirea pensiilor este un cadou nemeritat.

Abia mărirea cu 10% a pensiilor ar fi un cadou otravit! Pentru că această mărire nu acoperă nici măcar creșterea prețurilor din septembrie 2019 în septembrie 2020, ca să nu mai vorbim de inflația care ne așteaptă dupa colț.

Știu, o să fiu pus la colț de oamenii sistemului, de politrucii guvernului, de analiștii care își iau soldele de la pădure, de toți neavenitii care nu au creat un loc de muncă și nu au plătit o chenzină în viața lor, dar realitatea este cea pe care v-o spun: mărirea pensiilor cu 40% poate fi una dintre cheile relansării noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.