USR PLUS a lansat un portal dedicat informării tuturor actorilor implicați în educația preuniversitară din România, în contextul în care până la începerea anului școlar au mai rămas doar câteva zile, iar părinții, copiii și cadrele didactice nu știu, încă, ce se va întâmpla pe 14 septembrie. Portalul unic de informare și comunicare către părinți și elevi – www.scolipregatite.ro – conține cele mai relevante informații și documente despre cum se va desfășura învățarea în timpul pandemiei de COVID-19, utilizând date din nenumărate surse pe care Ministerul Educației nu le sincronizează și nu le utilizează corespunzător.
„Avem, în acest moment, mai mulți români infectați cu noul coronavirus decât a raportat China. Suntem într-o situație de criză și, în orice situație de criză, contează în principal două lucruri: viteza cu care reacționezi și capacitatea de coordonare. O comunitate, pentru a acționa repede și coordonat, depinde în mod fatal de instituțiile sale. Dacă instituțiile își fac treaba, dacă sunt competente sau, mai degrabă, așa cum vedem în România, aproape peste tot în țară, sunt instituții slabe și politizate. (…) Sistemul de sănătate, sistemul social, sistemul de educație: toate aceste trei sectoare nu au performat din motive care țin de toate guvernele care s-au succedat în ultimii patru ani și, mai ales, de comunitatea locală. Educația e o chestiune care ține de reglementările naționale, de familie, dar într-o foarte mare măsură, comunitatea e responsabilă pentru calitatea educației” – a declarat Vlad Voiculescu, președintele PLUS București și propunerea USR PLUS pentru funcția de viceprimar al Capitalei.
„«Copiii noștri cresc frumos». E sloganul cu care primarul actual din Sectorul 1 a împânzit tot Bucureștiul. E doar un slogan. În realitate, școlile din cel mai bogat sector al Bucureștiului nu au garantate condițiile de siguranță. Nici în raport cu riscurile pandemiei și nici în raport cu riscurile de incendii sau de cutremur. Eu vreau să adoptăm două măsuri: pentru distanțarea fizică, vom deschide toate ușile de acces, așa cum e legal, nu mai vreau uși încuiate ca la Colectiv; pentru predarea la distanță, avem nevoie de milioane de echipamente. Trebuie început cu profesorii și trebuie să stabilim colaborări cu producătorii români de echipamente IT. (…) Trebuie să deschidem școlile atâta timp cât riscurile nu sunt excesive. În trei săptămâni voi fi primar și voi implementa aceste măsuri, de care am vorbit, alături de directorii și profesorii școlilor noastre” – a precizat Clotilde Armand, candidata USR PLUS, susținută și de PNL, la Primăria Sector 1.
„Nici în Sectorul 4, ca în restul Bucureștiului sau în țară, nu avem condiții foarte bune în școli. Avem în sector peste 57 de unități de învățământ, într-una dintre ele învață și cei doi copii ai mei, și până astăzi nu avem niciun scenariu sau date suplimentare despre cum se vor desfășura cursurile în această școală sau în celelalte. (…) Îmi doresc ca din 14 septembrie, copiii din Sectorul 4 să rămână în scenariul verde, dar dacă acest lucru nu va fi posibil, somez Primăria Sectorului 4 să nu își acorde timp doar pentru campania electorală. Îl somez pe primar să meargă la școli și să asigure condițiile pentru ca elevii să aibă acces și la educație online, în condițiile în care se poate schimba oricând scenariul de pe o zi pe alta. Din 27 septembrie, acest lucru îl voi face eu cu siguranță pentru că prioritatea nr. 1 din programul meu de guvernare locală sunt investițiile în educație” – a declarat Simona Spătaru, candidata USR PLUS, susținută și de PNL, la Primăria Sector 4.
„Am văzut că au fost publicate de către Direcțiile de Sănătate Publică scenariile pentru întreaga Românie și am încercat repede să ne uităm, să vedem pentru sectoarele Bucureștiului. Am văzut o poză cu o hartă și am început să mărim harta ca să ne dăm seama care sunt culorile. Eu ca părinte, dar și ca cetățean, mi-aș fi dorit ca acea hartă să fie interactivă, să pot da un click și să văd sectorul din care fac parte, ce culoare are școala unde învață copilul meu. Sunt niște dorințe simple și care pot fi înfăptuite pentru că noi, astăzi, venim în fața dumneavoastră și vă prezentăm un proiect: scolipregatite.ro. Este un site unde puteți găsi informație la un click distanță. Pe acest site, mai mult decât să centralizăm informația, o facem și accesibilă actorilor educaționali. Ceea ce vă arătăm astăzi, aici, e de fapt rezultatul unei munci extraordinare a lui Ștefan Pălărie, colegul meu, care într-un timp record a reușit să pună în acest site toată această informație, într-un mod coerent” – a declarat senatoarea USR, Silvia Dinică.
„Am creat, mai ales pentru părinții ocupați, un ghid care se poate printa pe o singură coală de hârtie. Am dat deja acest ghid și acest portal mai multor părinți și prieteni și au fost extrem de încântați. Mai mult decât atât, ceea ce a reușit echipa noastră, într-un timp record, a fost să pună la dispoziție link-uri către bazele de date pe care noi le avem în România și care, după cum știm cu toții, din păcate sunt nesincronizate. Avem o cartografiere a tuturor unităților școlare, avem o bază de date cu toate rapoartele ARACIP și puteți citi, ca părinte, cum a ieșit unitatea școlară la care învață copiii dumneavoastră la ultimele evaluări de calitate. Cea de-a treia funcționalitate, și pe care o găsesc cea mai importantă, este funcționalitatea de a putea raporta o problemă. Readuc aminte tuturor faptul că accesul la educație este un drept fundamental! Este obligația tuturor autorităților publice și naționale, și locale să protejeze și să asigure acest drept!”- a subliniat Ștefan Pălărie, coordonator Politici Publice în Educație PLUS.
Portalul unic de informare și comunicare www.scolipregatite.ro a apărut ca o necesitate, ținând cont, pe de o parte, de nevoia de informare în această perioadă a tuturor actorilor implicați în procesul de educație şi, pe de altă parte, de realitatea din alte țări europene în care deschiderea școlilor s-a produs deja.
Portalul își propune să comunice informații specifice diferențiat pe fiecare grup țintă: elevi, părinți, cadre didactice și directori de școală. Pentru elevi, de exemplu, sunt prezentate într-un format accesibil regulile pe care trebuie să le respecte pentru a se proteja pe sine, dar și pe ceilalți, inclusiv sub forma unui joc. Pentru profesori, pe lângă măsurile necesar a fi luate pentru a-și proteja propria sănătate și pe cea a elevilor din clasă, sunt oferite informații despre posibilitatea de a se testa gratuit, până pe 14 septembrie.
Pentru fiecare categorie vizată, portalul conține ghiduri individuale ușor de urmărit și de distribuit. De asemenea, sunt incluse recomandări pentru inspectorate școlare, respectiv, autorități locale și exemple de bune practici internaționale. Nu în ultimul rând, portalul oferă posibilitatea raportării rapide a problemelor sesizate în școli.
Inițiativa „Școli pregătite” reprezintă una din cele șase urgențe identificate de Alianța USR PLUS pentru Educația din România (https://www.usrplus.ro/6_urgen_e_na_ionale_n_ceasul_al_13_lea_pentru_educa_ia_din_rom_nia) și prezentate public, la începutul lunii septembrie.
Alianța USR PLUS consideră Educația o prioritate, iar școala trebuie să fie pusă acolo unde îi este locul, adică în centrul fiecărei comunități. Detalii despre cum poate fi realizat acest obiectiv: https://www.usrplus.ro/program_alegeri_locale_educatie.