Introducerea prin OUG de către Guvern a posibilității de a depune candidaturi pentru alegerile local, în schimbul unei sume de bani este o măsură nedemocratică care instituie accesul în funcții publice, pe baza unui nivel minim al veniturilor.
Deși în conferința de presă ulterioară ședinței de Guvern, menționarea acestei măsuri a fost omisă, ea a fost totuși introdusă în textul ordonanței publicate în Monitorul Oficial cu puțin timp în urmă. Măsura trebuie abrogată de îndată, iar Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) se oferă să propună Guvernului soluții alternative de strângere de semnături pentru accesul în alegeri, cu limitarea interacțiunii directe între cetățeni, în contextul nevoii de distanțare socială.
PLUS consideră că toți cetățenii au un drept egal de a fi aleși în funcții publice. OUG adoptată de Guvernul României și publicat cu puțin timp în urmă în Monitorul Oficial încalcă acest principiu esențial al democrației moderne și întoarce România în secolul al XIX-lea, atunci când dreptul de a alege sau a fi ales într-o funcție publică era condiționat de un nivel minim de venit. OUG adoptată de către Guvern produce un efect asemănător: candidații cu o condiție financiară bună vor putea candida doar în baza depunerii unei sume de bani, în timp ce restul candidaților vor fi forțați să strângă semnături de susținere. PLUS se opune ferm unei astfel de reglementări profund nedemocratice și care încalcă un principiu esențial: egalitatea cetățenilor.
Introducerea posibilității de a depune candidaturi pentru alegerile locale în baza unei sume de bani este o reminiscență specifică perioadei cenzitare, în care accesul la funcții publice era limitat de avere. În acest moment, o astfel de prevedere mai există doar într-un număr foarte restrâns de state, majoritatea din fostul imperiu colonial britanic. Chiar și în aceste cazuri, suma pentru a putea candida este una mai degrabă simbolică, mult sub cea impusă prin proiectul Guvernului României. Mai mult, în cea mai mare parte dintre aceste cazuri, reglementările au fost declarate neconstituționale, fiind considerate o încălcare a dreptului fundamental de a fi ales.
Dacă Guvernul României dorește să găsească soluții pentru simplificarea participării la alegerile locale, invităm guvernanții să privească mult mai aproape, chiar la cazul Uniunii Europene din care România face parte. Într-o eră în care totul funcționează online, nu este suficient ca textul ordonanței să prevadă posibilitatea strângerii semnăturilor pe cale electronică, ci este necesar ca Guvernul să creeze și infrastructura necesară pentru acest pas. Tocmai din acest motiv, PLUS se oferă să pună la dispoziția Guvernului specialiștii care să pregătească platforma necesară susținerii prin semnătură electronică a candidaturilor la alegerile locale.
Sperăm ca prevederile privitoare la condiționarea participării la alegerile locale de plata unei sume de bani să fie rapid abrogate chiar de către Guvern. PNL trebuie să realizeze greșeala făcută, așa cum pare să se fi întâmplat de curând și în cazul proiectului de lege privind închisoarea executată la domiciliu. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, solicităm Avocatului Poporului să sesizeze de urgență Curtea Constituțională a României, cu privire la încălcarea dreptului de a fi ales și a principiului egalității cetățenilor în fața legii de către Ordonanța adoptată astăzi de Guvern. O astfel de reglementare nu poate fi acceptată într-un stat european și democratic din secolul XXI.