Planul USR PLUS pentru limitarea răspândirii noului coronavirus5 min read

293

Alianța USR PLUS a prezentat, marți, planul pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în cadrul unei conferințe de presă la care au participat viceprimarul Capitalei, Vlad Voiculescu, medicul și senatorul USR, Adrian Wiener, candidat la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților, primarul Brașovului, Allen Coliban și Oana Țoiu, candidat la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților.

Vlad Voiculescu a vorbit despre măsurile sanitare care se impun în contextul actual și a subliniat că măsurile trebuiau luate mai din timp, iar cele care au fost luate până acum nu au consolidare științifică.

Măsurile pe care autoritățile le-au luat au venit târziu și probabil nu sunt suficiente. Dacă sunt suficiente, vom vedea abia în două-trei săptămâni, când o să avem rezultatele actualelor măsuri. Dacă vom ajunge la peste 10.000 de cazuri pe zi, acest nivel este nesustenabil pentru sistemul de sănătate din România. Unele măsuri nu au fundamentare științifică. S-a vorbit despre închiderea piețelor, o măsură care nu are fundamentare științifică. S-a vorbit despre închiderea școlilor și știm că suntem singura țară care a închis școlile cu totul. Foarte multe țări se limitează la închiderea școlilor pentru cei care depășesc clasa a cincea. Trebuiau luate măsuri treptat, trebuiau pregătite școlile. Alte măsuri, precum închiderea parcurilor noaptea, recunosc că îmi e greu să le înțeleg. Avem spitale nepregătite, din care acum câteva zile auzeam exemple de genul «s-a terminat oxigenul», avem spitale modulare care sunt neîncălzite și construite în așa fel încât nu vor putea fi încălzite. Avem o oportunitate ca, peste câteva luni, să avem un vaccin pentru COVID-19. Vaccinarea populației se dovedește, însă, o provocare majoră pentru autoritățile române, chiar dacă vorbim de banalul vaccin antigripal. Nu e un lucru banal să pregătești o întreagă țară pentru a fi vaccinată, autoritățile trebuie să ia măsuri acum!” – a transmis Vlad Voiculescu, viceprimarul Capitalei.

Adrian Wiener a vorbit din perspectiva de manager al unui spital care tratează pacienți bolnavi de COVID-19 și a declarat că această criză ne-a arătat neajunsurile României și cât de disfuncțional este sistemul sanitar: „Criza ne-a arătat că avem un sistem medical în care nu s-a investit zeci de ani și că în acești ani a funcționat pe avarie. Acum vorbim de personal medical insuficient care preia vulnerabilitățile sistemului, pentru că avem pacienți cu COVID-18 care sunt tratați de oftalmologi, pediatri, medici care nu sunt specialiști în această patologie. Măsurile pe care le-a luat Guvernul sunt cu 2-3 pași în urma realității. Cheltuielile fixe sunt aceleași. Nu mai vorbim de capacitatea de testare care a crescut mult mai încet decât necesarul. Testarea nu trebuie să identifice focarele din urmă, ci ar fi trebuit să fie gardianul extinderii acestor focare. Nu mai vorbesc despre secțiile ATI în care cel mai des auzim că nu mai avem locuri. Sunt multe lucruri care arată crăpăturile lipsei de angajament politic din sistemul public sanitar. Acest lucru trebuie să se schimbe, dacă învățăm ceva din criza e că resursa umană este o resursă strategică. Că infrastructura din sănătate e ceva care are nevoie ca de oxigen, avem mare nevoie de spitale. Cu toții simțim doar efectele din neajunsurile sistemului de sănătate. De-a lungul anilor s-a făcut prea puțin când vorbim despre educația personalului sau finanțarea strategică a proiectelor din sanatate” – a transmis senatorul USR, Adrian Wiener, medic de profesie și candidat USR PLUS pentru Camera Deputaților.

Allen Coliban a vorbit despre măsurile care trebuie luate de autoritățile locale și a enumerat o parte dintre deciziile luate în primele două săptămâni de mandat: „Am oferit ajutor DSP-ului, pentru că nu mai face față, prin alocarea de resursă umană, 40 de persoane, și înființarea unui nou punct de testare rapidă cu personal medical din subordinea Primăriei. Brașovul a făcut demersurile necesare pentru a participa la programul care oferă tablete, avem nevoie de 30.000. Dar până vor ajunge, vom aloca resurse pentru cazurile punctuale care au nevoie de tablete pentru școala online. De asemenea, am decis să ținem deschise piețele. Am demontat pereții acestora, am dezafectat porțiuni din tavan, astfel că toți comercianții își vor continua activitatea. În privința transportului public, odată cu închiderea orelor, am direcționat mijloacele de transport școlar către transportul public, o măsură pentru a preîntâmpina aglomerația din mijloacele de transport. De asemenea, am recomandat tuturor instituțiilor și agenților economici privați să ia în calcul de a realiza un filtru la intrarea în clădiri pentru cei care prezintă suspiciuni de infectare sau simptome. Astfel vom avea o zonă tampon și vom preveni răspândirea virusului“.

Oana Țoiu a vorbit despre măsurile sociale și telemuncă și a subliniat că: „Criza sanitară vine împreună cu provocările economice și sociale, ele nu pot să fie tratate separat. Din perspectiva noastră, mare parte din schimbările create de pandemie nu sunt noi, sunt accelerate în contextul acestei crize, dar ele au nevoie de măsuri care puteai fi luate mai devreme. În primul rând, trebuie să știm unde sunt cei care au nevoie. O să vedeți în programul de guvernare Registrul copiilor în situații de risc care poate fi extins la Registrul persoanelor vulnerabile, apoi trebuie să le dăm ajutorul de care au nevoie, începând cu lucrurile de bază. Unul dintre angajamentele noastre este combaterea sărăciei energetice. În funcție de estimări, sunt între 200.000 și 400.000 de gospodării care, în acest moment, fie nu sunt racordate, fie sunt racordate informal sau insuficient. Deși 1 din 5 români este afectat de sărăcia energetică, doar 5% dintre români primesc ajutorul de care au nevoie de la bugetul local sau bugetul de stat“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.