Marius Paşcan (PMP): Până când autoritățile vor ignora efortul angajaților serviciilor sociale, în combaterea virusului SARS-COV-2?2 min read

260

Am adresat o interpelare Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Victoria Violeta Alexandru, având ca temă acordarea stimulentului de risc pentru personalul care lucrează în asistența socială.

În acest context, în ultimele luni, angajaţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, s-au supus unei măsuri de prevenţie fără precedent, care nu a fost aplicată altor categorii de salariaţi, cea de izolare preventivă la locul de muncă pentru perioade ciclice de 14 zile. A fost o perioadă extrem de grea, în care salariaţii au stat departe de partenerii de viaţă, de copii, de părinţii aflaţi în întreţinere, cu scopul nobil de a proteja beneficiarii centrelor rezidenţiale. Este o sarcină de care salariaţii s-au achitat în mod exemplar.

Marius Paşcan

Acest efort extraordinar, însă, nu a avut o corespondenţă şi pe planul recunoaşterii sale, din partea autorităţilor publice. Astfel, prin Legea nr. 82/2020 a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare, în mod similar cu personalul din domeniul sanitar. La mai bine de 2 luni de la încetarea stării de urgenţă, factorii decidenţi nu au procedat la punerea în plată a acestui drept, neexistând la acest moment o dată concretă oferită pentru plata stimulentului de risc. Mai mult decât atât, constatăm imposibilitatea plăţii muncii suplimentare a angajaţilor serviciilor sociale.

Pentru a preveni adâncirea crizei în care se află sistemul de asistenţă socială din judeţul Mureş şi din întreaga ţară și a nu se ajunge la tensiuni sociale de o amploare fără precedent, întrebările la care aștept răspuns sunt:

1. De ce nu este pus în plată stimulentul de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare și când se va asigura plata acestuia?
2. De ce nu sunt plătite orele suplimentare pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare și când se va asigura plata acestora?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.