Legea USR privind simplificarea declarării beneficiarului real adoptată de Senat2 min read

293

Proiectul de lege al deputaților USR, Cristina Prună și Claudiu Năsui, menit să reducă birocrația inutilă, a fost adoptat în unanimitate de Senat pe 12 mai. Legea prevede corectarea actualei obligații de a declara anual informații pe care statul deja le deține. Astfel, USR face încă un pas important pentru debirocratizare în România.

Suntem cu un pas mai aproape să eliminăm birocrația depunerii hârtiilor pentru unul din multele exemple în care statul ne cere ceva ce are deja. Am promis că facem din debirocratizare o prioritate, deoarece dorim să ușurăm povara românilor, nu să adăugăm la ea cum s-a tot întâmplat în ultimii 30 de ani. În proiectul USR doar entitățile care au în componență o persoană juridică rămân supuse obligației de a depune declarația” – a declarat deputatul Claudiu Năsui.

Proiectul USR adoptat de Senat mizează pe necesitatea de a declara anual la notar sau în fața unui reprezentant al Registrului Comerțului care este beneficiarul real al societății, chiar dacă acesta nu s-a schimbat. Această obligativitate este anulată în cazul tuturor firmelor și ONG-urilor din țară.

Debirocratizarea este unul dintre angajamentele USR. Ne dorim să trăim într-o țară în care nu mai mergem la ghișee să pierdem timpul pentru a depune dosare cu șină inutile cu informații pe care statul le are deja. Dacă o firmă sau un ONG au asociați doar persoane fizice, atunci statul nu are decât să ia datele despre beneficiarul real de la Registrul Comerțului, care îi aparține tot lui. Dacă nu s-au produs schimbări, nu mai e cazul să revii anual să tot declari același lucru” – transmite deputatul Cristina Prună.

Mai mult, legea vine în ajutorul a nu mai puțin de 942.000 de societăți cu răspundere limitată, adică 96,3% din totalul SRL-urilor din România și a nenumăratelor ONG-uri care se află într-o situație similară. Acestea nu vor mai fi supuse să declare schimbările produse la stat, deoarece statul deține deja aceste informații. Statul va trebui să ia datele despre beneficiarul real de la Registrul Comerțului, care îi aparține tot lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.