Uniunea Salvați România transmite că proiectul “DNA-ul pădurilor” a primit, astăzi, raport favorabil de la comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, fapt care duce proiectul mai aproape de înființarea instituției. Anterior, proiectul a primit avize favorabile și în comisiile pentru agricultură și pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
Proiectul “DNA-ul pădurilor” propune înființarea unei instituții care să se ocupe doar de combaterea infracțiunilor de mediu.
“În România nerespectarea legislației mediului reprezintă o gravă problemă. Tăierile ilegale de păduri, încălcarea flagrantă a legislației care protejează spațiile verzi din zonele urbane, poluările masive și nerespectarea legislației privind gestionarea deșeurilor, poluarea aerului solului și subsolului, toate acestea au proliferat în ultima perioadă. Organele judiciare, în actuala organizare, nu au putut face față multelor și gravelor infracțiuni comise împotriva mediului. De aceea este absolut necesară înființarea unei structuri specializate de parchet care să aibă în competență investigarea infracțiunilor de mediu și care să prezinte periodic rapoarte cu privire la activitatea sa. Specializarea magistraților și a polițiștilor pe aceasta zonă de competență este obligatorie, iar orice întârziere în luarea acestor măsuri compromit șansele generațiilor viitoare la un mediu sănătos. Raportul de adoptare votat astăzi în comisia juridică ne dă speranța că în curând vom avea în România o direcție eficientă, un „DNA al pădurilor” care să bage spaima în infractori, să ne salveze pădurile și să ne apere de cei care ne otrăvesc apele, solul și ne poluează aerul pe care îl respirăm” – transmite deputatul USR, Stelian Ion, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, co-inițiator al proiectului de lege.
USR consideră că înființarea unei astfel de instituții fi un pas uriaș pentru România și stoparea tăierilor ilegale de păduri din țara noastră, de aceea ne exprimăm încrederea că proiectul va avea susținerea tuturor partidelor politice și în Senat.Reamintim că și Consiliul Uniunii Europene recomandă țării noastre înființarea unei astfel de instituții.
“USR și-a asumat, încă de la intrarea în Parlament, o luptă pe care nu voia nimeni să o ducă, lupta pentru mediu, pentru pădurile românești, pentru apele și aerul românesc. Azi înregistrăm o victorie mare, de etapă, dar mare, privind tragerea la răspundere a celor care săvârșesc infracțiuni de mediu. Să sperăm că traseul acestui proiect va merge spre o adoptare rapidă la Senat” – conchide deputatul USR, Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități, și co-inițiator al proiectului de lege.