Dan Nica: UE investește masiv în Cercetare – Oportunitate unică pentru România2 min read

259
Prenom NOM - 9th Parliamentary term

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegației PSD din Parlamentul European, a declarat că suplimentarea bugetului UE pentru Cercetare, prin programul Orizont Europa, până la suma de 94,4 miliarde de euro, reprezintă un răspuns pe măsura provocării reprezentate de Covid-19.

În calitate de raportor și negociator al Parlamentului European pentru Regulamentul privind programul de Cercetare și Inovare Orizont Europa, Dan Nica a subliniat că „depășirea crizei actuale se poate realiza numai prin investiții masive în relansare și inovare. Soluția la provocarea epidemiologică și la dificultățile economice se află în cercetare, inovare și noile tehnologii. Necesitatea de a oferi un sprijin financiar solid cetățenilor și întreprinderilor este reflectată mai bine de noul buget pentru programul Orizont Europa”.

Dan Nica

Mă bucur că la nivelul Comisiei Europene s-a înțeles apelul nostru insistent la alocări suplimentare pentru cercetarea europeană, în fața amenințării epidemiologice, chiar dacă cele 11 miliarde de euro în plus, propuse ieri, nu răspund în întregime necesităților în domeniu, pe care noi, la nivel de Parlament European le-am evaluat la 120 de miliarde” – a declarat coordonatorul reprezentanților Grupului S&D, din Comisia ITRE.

Europa nu va mai fi niciodată în siguranță fără o finanțare substanțială și o coordonare adecvată în domeniul sănătății. Iar prosperitatea cetățenilor UE depinde, de acum, în mod esențial de accentul pe o redresare economică bazată pe noile tehnologii. În acest sens, insist ca repartiția fondurilor programului să vizeze un suport solid acordat IMM-urilor și start-up-urilor inovatoare. Este o zonă în care România are un mare potențial, din păcate neglijat până acum, pe care trebuie să-l valorificăm mult mai atent – a pledat Dan Nica. Eurodeputatul român a precizat că pe baza evaluării Comisiei un plus de 10 miliarde de euro pentru bugetul alocat Horizon Europe echivalează cu o creștere de 110 miliarde de euro, în 25 ani, a PIB-ului Uniunii Europene și determină crearea a 100.000 de locuri de muncă până în anul 2040, precum și 5.300 noi proiecte finanțate în domeniile cercetării și inovării – dintre care 1700 de acțiuni Marie Skłodowska Curie, 1200 de granturi ERC, 1000 de proiecte de colaborare și 1000 de subvenții pentru IMM-uri specializare în inovare. De asemenea, o asemenea suplimentare financiară înseamnă un suport esențial pentru 50.000 de cercetători europeni și pentru obținerea a 900 de brevete, 7.000 de prototipuri, 12.000 de activări de testare și 500 de studii clinice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.