Copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, lider al Grupului Renew Europe din Parlamentul European, a prezentat sâmbătă, 5 septembrie, în județul Prahova, la Ploiești și la Câmpina, prioritățile Alianței USR PLUS pentru alegerile locale din această toamnă.
Planul de Priorități al USR PLUS stă la baza programelor electorale ale candidaţilor Alianţei din toată țara. Iar Prahova este un județ care așteaptă, după ani de administrare locală defectuoasă și marcată de scandaluri de corupție, dar și de deteriorarea calității vieții locuitorilor săi, o schimbare bine-venită la nivel de conducere locală.
Mai mult, Prahova, dar mai ales cele două municipii ale sale, au înregistrat scoruri istorice în cadrul celor două runde de alegeri recente, europarlamentare și prezidențiale (în Ploiești, Alianța 2020 USR PLUS a avut cel mai mare scor dintre toate formațiunile politice la europarlamentare).
Pe platoul din fața Palatului Administrativ din Ploiești, au susținut declarații de presă Dacian Cioloș, Răzvan Enescu (candidatul Alianței la Primăria municipiului Ploiești și președintele PLUS Prahova), Cătălin Florescu (candidatul Alianței la Primăria municipiului Câmpina), Andrei Lupu (membru în Biroul Național al PLUS) și Mihai Polițeanu (președintele USR Prahova).
„Vrem modernizare, și nu baronizare, așa cum am avut în ultimii 30 de ani. Vrem o administrație cinstită, pe merit, nu corupție și nepotism în funcții publice. Candidații USR PLUS sunt schimbarea necesară pentru a ajunge la o Românie fără hoție. Ne vom bate să eliminăm corupția, dar nu doar atât. Avem un plan de dezvoltare. Pentru educație, dezvoltare economică și pentru creare de locuri de muncă. Cine să reconstruiască orașul mai repede și mai bine, dacă nu un arhitect? De aceea, am încredere deplină în Răzvan Enescu, un om tânăr, dar care are deja experiența a sute de proiecte de arhitectură la care a participat; multe dintre ele le-a condus, atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Nu trăiește din fonduri publice, nu are nevoie de funcții sau de salarii de la stat ca să își ducă traiul. Răzvan și echipele Alianței de la Consiliul Local, dar și de la Consiliul Județean, pot pune pe picioare acest județ și acest oraș din proximitatea Bucureștiului, care poate beneficia de investiții enorme” – a declarat Dacian Cioloș.
Pe Cătălin Florescu, candidatul Alianței PNL USR PLUS pentru Primăria Câmpina, Dacian Cioloș l-a descris drept un om care și-a ajutat și își ajută în continuare comunitatea, prin proiecte sociale, care este foarte bine conectat la realitățile de acolo și care înțelege să mobilizeze societatea civilă și tinerii de acolo. Un om care înțelege că a face politică înseamnă să îi sprijini pe cei din jurul tău și nu să îți umplii buzunarele.
Arhitectul Răzvan Enescu, candidatul Alianței la Primăria Ploiești, a amintit că, în urma discuțiilor cu ploieștenii pe străzile orașului, atât înainte cât și pe parcursul campaniei electorale, a notat o serie de probleme comune cu care se confruntă ploieștenii: poluarea și calitatea aerului, sănătatea și alte zeci de probleme punctuale.
„Un aspect mi-a atras atenția: oamenii au nevoie de cinste, au nevoie de politicieni onești. Ploieștiul are nevoie de perspective, are nevoie să nu mai fie un oraș din care să pleci, ci un oraș din care să vii. Venim cu o viziune, cu o echipă și venim cu un proiect pentru Ploiești, venim cu o echipă de profesioniști, de oameni care nu acceptă incompetența, diletantismul, care nu acceptă corupția. Pe 27 septembrie, poate prima dată după 30 de ani, pot spune că ploieștenii chiar au cu cine vota” – a accentuat Răzvan Enescu.
„Viziune, educație, calitate: acesta este sloganul meu” – astfel și-a început discursul Cătălin Florescu, candidatul PNL USR PLUS pentru Primăria Municipiului Câmpina.
El s-a referit în mod deosebit la necesitatea implicării oamenilor în viața comunității. „Pentru a dezvolta un oraș, pentru a putea pune accent pe viziune, pe calitate, pe educație, este nevoie de existența unei societăți civile active în viața orașului. Lipsa acesteia se traduce printr-o ruptură evidentă între administrație și cetățeni. E nevoie de un parteneriat real cu oameni care au experiența și pasiunea de a lucra competent într-un anumit domeniu. Dacă oamenii te simt onest și cu bune intenții, vin să te sprijine”.
Prin candidații noștri pe care îi promovăm pentru primării, pentru consiliile locale, pentru consiliul județean, Prahova merită onoarea de a fi primul județ din provincie vizitat în campanie de către Dacian Cioloș, a declarat Andrei Lupu, membru în Biroul Național al PLUS.
„Împreună vom reuși să dăm un restart Prahovei. Am încredere pe deplin în candidații noștri, oameni onești și competenți, și sunt convins că prezența lui Dacian Cioloș astăzi, aici, este dovada unei încrederi egale” – a adăugat Andrei Lupu.
Mihai Polițeanu, președintele USR Prahova și primul de pe lista de candidați pentru Consiliul Local Ploiești, a subliniat forța spiritului de echipă pentru succesul viitoarei schimbări a clasei politice: „Suntem aici, împreună, pentru că ne-am săturat. Ne-am săturat de corupție, ne-am săturat de mizerie, ne-am săturat de poluare. Și ne-am săturat de vechea clasă politică, pentru care politica nu este o vocație, ci este un business personal, adesea murdar, făcut exclusiv în interes personal. Contracandidații noștri de la alegerile din Prahova fac politică de 20 de ani. Iar în ultimii 20 de ani Prahova a ajuns cel mai corupt județ din țară. A venit timpul să curățăm Ploieștiul, să curățăm Prahova, să curățăm România de mizeria vechii clase politice. Venim astăzi cu o echipă în antiteză cu vechii politicieni.”
Evenimentul din Ploiești a cuprins și o sesiune de întrebări din partea presei, dar și discuții cu ploieștenii, în centrul urbei.
Câmpina a găzduit a doua etapă e evenimentului găzduit de județul Prahova. Iar aici, Dacian Cioloș, alături de Cătălin Florescu și de alți candidați ai Alianței USR PLUS din comunitățile mai mari sau mai mici ale județului au participat la un dialog inedit, nu cu reprezentanți ai presei, ci cu reprezentanți ai tinerilor câmpineni.
Dacian Cioloș le-a spus tinerilor că a venit momentul în care trebuie să „domesticim” politica, să o readucem aproape de noi și, când vorbim de politică, să vorbim despre ce probleme există la nivel local, în Câmpina, și despre ce soluții există. I-a îndemnat să aibă curajul de a ieși în față și de nu se simți stingheri, de a nu crede că implicarea lor nu contează. În caz contrar, riscăm să ne învârtim într-un cerc vicios: nu ne plac politicienii care ne reprezintă, nu ne ducem la vot, deci nu ne implicăm. Este nevoie să ieșim din acest cerc.
Discuțiile cu tinerii s-au concentrat, și aici, pe nevoia să existe un dinamism între societatea civilă și cetățeni pe de o parte, și politicieni pe de altă parte.
La noi, a spus Dacian Cioloș, tocmai politicienii sunt cei care blochează acest dialog și îl mimează doar în campaniile electorale. Implicarea noastră, a cetățenilor, trebuie să însemne mai mult decât a aștepta să primim ceva de la cei aleși.