Alianța USR PLUS: Ultimele decizii ale Guvernului irosesc sacrificiile de o lună ale cetățenilor și firmelor2 min read

304

Alianța USR PLUS cere Guvernului PNL modificarea de urgență a Ordinului Ministerului Sănătății 622/2020 care schimbă radical condițiile de carantină la domiciliu pentru românii care vin din țările unde există transmitere comunitară extinsă a coronavirusului.

În condițiile în care autoritățile responsabile cu gestionarea crizei COVID-19 deja au avertizat asupra pericolului atingerii vârfului epidemiei în România, în următoarele zile, în contextul numărului mare de români care este așteptat în țară pentru a sărbători Paștele, Ministerul Sănătății relaxează, în mod nejustificat, condițiile de carantină la domiciliu pentru cei care revin în țară din așa-numitele zone roșii, adică unde există transmitere comunitară extinsă a coronavirusului. Aceste modificări sunt de neacceptat și riscă să irosească sacrificiile de o lună întreagă ale cetățenilor și firmelor” – transmite Alianța USR PLUS.

Concret, potrivit noilor modificări, românii care revin în țară din așa-numitele zone roșii nu vor mai fi plasați în carantină instituționalizată, ci vor putea sta în carantină la domiciliu, numai dacă spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu.

Cum vor putea autoritățile să verifice concret respectarea acestei condiții?

Avem personal suficient pentru a dispune verificarea fiecărei adrese în parte?

Este suficientă o declaraţie pe proprie răspundere?

Ce se întâmplă în cazul nerespectării acestei condiții? Nu riscăm să îmbolnăvim și mai mulți oameni în condițiile în care ordinul permite carantinarea la domiciliu si pentru persoanele asimptomatice confirmate cu COVID-19?

La ce risc supunem membrii lor de familie în condițiile în care se vor carantina la același domiciliu? Iar statul român are posibilitatea de a verifica dacă acești oameni chiar stau în carantină, la domiciliu, timp de 14 zile?

Putem evita escaladarea numărului îmbolnăvirilor dacă Guvernul PNL va reveni asupra acestor modificări astăzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.