Alianța USR PLUS cere autorităților transparență în comunicarea lipsurilor din spitale și farmacii2 min read

276

În plină pandemie de COVID-19 avem nevoie ca autoritățile din România să dea dovadă de transparență și deschidere pentru a putea ajuta sistemul de sănătate cu resursele necesare.

Asta înseamnă că trebuie să știm ce lipsește din spitale și farmacii și care este capacitatea de răspuns a sistemului de sănătate la această criză. Numai printr-o raportare publică, actualizată în timp real, a lipsurilor din Sănătate putem contribui la diminuarea riscurilor de răspândire a virusului.

Din păcate, nici până azi nu avem aceste informații din partea guvernului, ci aflăm de un caz sau altul fie din presă, fie de pe rețelele de socializare.

Reluam apelul făcut în repetate rânduri de Alianța USR PLUS către Guvern pentru a interveni în problema medicamentelor esențiale care lipsesc în continuare din farmacii, medicamente care sunt vitale pentru bolnavi în această perioadă complicată. Medicamente precum Euthyrox și Siofor sunt esențiale pentru cei care au probleme cu tiroida și pentru diabetici.

În al doilea rând, am aflat de situația dezastruoasă care este în centrele de dializă afectate de COVID-19. Solicitam Guvernului să dispună ca Institutul Național de Sănătate Publică să schimbe algoritmul de testare și să introducă pe lista prioritizărilor testarea masivă a pacienților hemodializați și a personalului medico-sanitar și auxiliar și a tuturor contacților direcți ai cazurilor confirmate pozitiv. 

Totodată, cerem Guvernului să ia în considerare, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, creșterea finanțării programului de dializă pentru asigurarea cât mai rapidă a echipamentelor de protecție atât a personalului medical, cât și a pacienților hemodializați.

De asemenea, sunt necesare măsuri imediate pentru ca personalul medico-sanitar și auxiliar din centrele de dializă, care au pacienți suspecți sau confirmați cu COVID 19, să aibă posibilitatea să fie carantinate în hoteluri sau pensiuni pentru a îi proteja pe cei din familiile lor de contaminarea cu acest virus.

În al treilea rând, facem apel către Ministerul Sănătății să ajute toate spitalele din țară în raportatea zilnică a stocurilor de echipamente medicale pe site-urile lor proprii.

Sunt deja inițiative în acest sens din zona societății civile, însă avem nevoie ca toate spitalele să fie acoperite și să știm pentru fiecare unitate în parte care este necesarul. Pe de altă parte, sunt centre mari în țară unde ventilatoarele nu sunt folosite, iar transferul lor intern către unitățile spitalicești care au nevoie de ele ar putea fi vital.

În al patrulea rând, solicitam Guvernului să dispună folosirea întregii capacități de testare a României inclusiv pe cea contractată de DSP-uri la spitalele private.

În final, reluăm apelul făcut către Guvern pentru a comunica mai bine și mai des în gestionarea acestei crize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.