ALDE: IMM INVEST – Un program „născut talent, mort speranţă”, sub oblăduirea Guvernului Orban2 min read

316

La 2 luni şi jumătate de la izbucnirea crizei Covid-19, cu o economie prăbuşită şi un mediu de afaceri muribund, nici măcar singura măsură prin care companiile româneşti ar fi primit un licăr de speranţă nu funcţionează. Rezultatele programului IMM INVEST, copiat din guvernarea PSD-ALDE dar neactualizat la rigorile momentului, sunt relevante în acest sens: din 48712 dosare aplicanţi la IMM Invest transmise la bănci, numai 17 credite au fost aprobate până astăzi.

Se conturează astfel un nou eşec de proporţii al guvernului Orban care va afecta şi mai mult întreprinderile mici şi mijlocii, deja dezavantajate în privinţa accesului la lichiditate în raport cu competitorii de pe pieţele europene. Actualul guvern a întârziat nepermis de mult lansarea acestui program, care oricum putea constitui doar un paleativ în actualul context economic în care soluţia pentru ţinerea în viaţă a IMM-urilor şi a locurilor de muncă ar fi reprezentat-o acordarea de granturi pentru capital de lucru. Actualul guvern nu a găsit altă soluţie decât să preia copy-paste un program al guvernului PSD-ALDE, gândit pentru alte condiţii economice, şi să oblige micile întreprinderi să depindă de decizii ale băncilor şi ulterior ale FNGCIMM, deşi în joc sunt garanţii ale statului român.

Aşa cum au declarat inclusiv reprezentanţii băncilor, astfel de decizii interne reclamă timp, o corespondenţă cu aplicanţii pentru eventualele clarificări, analize privind conduita tranzacţională anterioară etc, toate acestea însemnând în fapt timp pierdut pentru IMM-uri şi şanse mai mici pentru continuarea activităţii şi păstrarea locurilor de muncă.

În aceste condiţii, ALDE solicită actualului guvern lansarea de urgenţă a Programului de Relansare Economică pe care cabinetul Orban îl tot gândeşte de câteva luni, până când nu va dispărea tot capitalul românesc.

În cadrul acestui Program de relansare, este vital ca mediul de afaceri autohton să fie susţinut atât prin granturi cât şi prin împrumuturi la dobânzi ajustate, cu oferirea de garanţii din partea statului român şi cu integrarea mediului bancar ca partener doar în derularea efectivă a creditelor, nu şi în luarea deciziilor privind eligibilitatea cererilor de finanţare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.