Standard & Poor’s reconfirmã ratingul de țarã al României și perspectiva negativã2 min read

369

Agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedã localã și valutã, precum si perspectiva negativã. 
Decizia agenției de rating are la bazã nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și convingerea cã guvernul care va fi numit dupã alegerile generale din decembrie anul curent va reduce dezechilibrele fiscale si va continua sã ofere un sprijin fiscal amplu care sã încurajeze redresarea economicã în 2021. 

În opinia Standard & Poor’s, deciziile privind politica fiscalã din ultimii ani reprezintã motivul erodãrii sustenabilitãții finanțelor publice în România. Pe de altã parte, agenția a remarcat efortul actualului guvern de a rãspunde pandemiei COVID-19 prin adoptarea unui pachet de mãsuri fiscale și economice, a cãrei amploare a fost estimatã la 3% din PIB, destinat protejãrii companiilor și a locurilor de muncã. 
Standard & Poors anticipeazã o revenire a economiei începând de anul viitor și o reluare a creșterii PIB cu 4% în anul 2021. De asemenea, agenția estimeazã cã economia României va reveni la nivelul din anul 2019 începând cu 2022. 

Anunțul Standard & Poor’s este o dovadã în plus cã Guvernul actual a luat mãsurile necesare și corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei declanșate de pandemia COVID-19, precum și pentru asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Prioritãțile Ministerul Finanțelor Publice, în perioada imediat urmãtoare, rãmân implementarea mãsurilor de sprijin pentru diminuarea efectelor negative ale actualei crize sanitare fãrã precedent precum și  adoptarea mãsurilor necesare pentru relansarea rapidã a economiei României” – a declarat Vasile-Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. 

Agenția considerã cã factorii principali care ar putea contribui la îmbunãtãțirea perspectivei sunt asigurarea de cãtre viitorul guvern a unei consolidãri fiscale reale, care sã conducã la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.