Globalizarea a adus beneficii enorme economiilor mai puțin dezvoltate din întreaga lume și oportunități multiple pentru europeni. Dar, în timp ce beneficiile globalizării se resimt la scară largă, costurile ei sunt adesea suportate în mod inegal, după cum a evidențiat Documentul de reflecție al Comisiei privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare.
Astăzi, Comisia propune un nou set de acțiuni, pentru a ajuta în continuare regiunile Europei să investească în domeniile de nișă care reprezintă atuurile lor concurențiale („specializare inteligentă”) și pentru a favoriza inovarea, reziliența și creșterea economică necesare.
Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat:
„După cum a afirmat președintele Juncker, am intrat în era «glocală», în care impactul provocărilor de la nivel mondial se resimte în primul rând la nivel local. Economiile noastre trec prin schimbări profunde și nu putem să inversăm acest proces. Dar ne putem ajuta regiunile să se doteze cu instrumentele adecvate, pentru o creștere durabilă și solidă – acesta este scopul specializării inteligente.”