Solidaritatea UE în acțiune: Comisia oferă asistență financiară Franței, Greciei, Spaniei și Portugaliei în urma dezastrelor naturale3 min read

241

Astăzi, joi, 15 februarie, Comisia Europeană a propus alocarea unei sume de 104 milioane de euro din Fondul de solidaritate celor patru state membre UE afectate de dezastre naturale în 2017. Acesta este unul dintre rezultatele concrete ale promisiunii Comisiei Juncker de a oferi mai mult decât simple vorbe de încurajare sau condoleanțe, atunci când un stat membru UE este afectat de un dezastru. Sumele alocate din Fondul de solidaritate al UE pot fi utilizate pentru a sprijini eforturile de reconstrucție și pentru a acoperi o parte din costurile legate de serviciile de urgență, de cazarea temporară, de operațiunile de curățare și de protejare a patrimoniului cultural, în scopul reducerii poverii financiare suportate de autoritățile naționale.

Comisarul pentru politică regională Corina Creţu a declarat:

În Portugalia, în Spania, ori de la îndepărtata insulă grecească Lesbos din Marea Egee și până la teritoriile franceze de peste mări, din zona Caraibelor, UE este mereu alături de cei afectați de tragedii. Încă o dată, Fondul de solidaritate este dovada directă a sprijinului UE în urma unor dezastre naturale pentru a ajuta cetățenii să își refacă propria viață.

Cele 104 milioane de euro sunt alocate/distribuite după cum urmează:

  • 50,6 milioane de euro pentru Portugalia și 3,2 milioane de euro pentru Spania, care au fost afectate de incendiile de pădure din timpul verii și din luna octombrie. Incendii de pădure violente au afectat regiunile Centrală și de Nord din Portugalia, ducând la numeroase pierderi de vieți omenești și copleșind serviciile de pompieri și de salvare. Regiunea spaniolă Galicia, din imediata vecinătate, a fost de asemenea afectată. UE a asigurat mai întâi sprijin prin intermediul Mecanismului de protecție civilă și al serviciului de sateliți Copernicus, iar ulterior a oferit asistență financiară prin intermediul flexibilizării programelor cu finanțare europeană. Astfel, în august 2017, 45 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune pentru programul regional dedicat regiunii portugheze centrale (Centro) au fost redirecționate către sprijinirea companiilor locale afectate de incendii. Programul de dezvoltare rurală pentru regiunea continentală (Continente) a fost modificat tocmai pentru a suplimenta cu 22 milioane de euro fondurile alocate inițial măsurilor de prevenire a incendiilor de pădure. În noiembrie 2017, UE a plătit, de asemenea, Portugaliei o primă tranșă de 1,5 milioane euro din ajutorul financiar total aprobat acestui stat memru prin intermediul Fondului de solidaritate.
  • 49 milioane de euro pentru regiunile franceze Sf. Martin și Guadelupa, pentru pagubele produse de uraganele Irma și Maria. Cele două regiuni de peste mări au fost afectate serios de uragane devastatoare în septembrie 2017, în special Sf. Martin. Fondurile vor contribui la redresarea celor două regiuni. Totodată, Comisia caută soluții pentru a sprijini în continuare aceste regiuni să facă față efectelor generate de schimbările climatice, în conformitate cu Noua strategie pentru regiunile de peste mări. Comisia caută, de asemenea, modalități pentru ca Sf. Martin și regiunea olandeză a insulei, Sint-Maarten, să se redreseze împreună cu sprijinul fondurilor europene, în particular prin programul lor de cooperare inter-regională. Suma de 49 de milioane de euro include și un avans de 5 milioane de euro, plătit în decembrie 2017.
  • 1,3 milioane de euro pentru insula grecească Lesbos, afecatată de un cutremur și mai multe replici ale acestuia în iunie 2017. Țara a primit deja o primă tranșă de asistență financiară  din Fondul de solidaritate al UE în valoare de 136.000 euro, în octombrie 2017.

Context

Când un stat membru este afectat de un dezastru natural, UE oferă întâi asistență prin intermediul instrumentelor sale de răspuns în situații de urgență – și intenționează să consolideze această asistență, prin propunerea unui nou sistem european de gestionare a dezastrelor naturale, RescEU și apoi, pe termen mai lung, prin asistența financiară pentru reconstrucție.

Propunerea Comisiei de asistență din Fondul de solidaritate trebuie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE.  Finanțarea va ajunge în statele membre la scurt timp după aprobare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.