Site interactiv pentru lucrătorii detașați și migranți în industria construcțiilor, la nivel european2 min read

292

FGS Familia și Blocul Național Sindical sprijină inițiativa Federației Europene a Lucrătorilor din Construcții și Lemn (EFBWW), pentru protecția lucrătorilor migranți și a celor detașați din sectorul Construcții. Migrația temporară și în special detașarea muncitorilor sunt de o importanță vitală în sectorul construcțiilor, datorită faptului că forța de muncă din acest sector este extrem de mobilă și – totodată – există o cerere mare pentru muncitori calificați și necalificați, dar și o concurență puternică între companii. Totuși, principiul ”salariu egal, pentru muncă egală” nu este întotdeauna respectat.

FGS Familia, în calitate de federație sindicală reprezentativă la nivelul sectorului Construcții din România, dar și de organizație membră a Federației Europene a Lucrătorilor din Construcții și Lemn (EFBWW), susține inițiativa federației europene, având ca obiectiv protecția lucrătorilor, inclusiv a celor migranți sau detașați.

42% din forța de muncă detașată la nivel european se află în sectorul construcții, iar această inițiativă este extrem de utilă, având în vedere că cea mai mare problemă în pregătirea de politici publice adecvate vine din lipsa unor informații relevante și comparabile.
Ca urmare, cu sprijinul organizațiilor membre din diverse state europene, Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Lemn a dezvoltat un pachet de informații precise, concise și extrem de ușor accesibile, cu privire la condițiile de muncă și salarizare în sector, precum și punctele de contact ale organizațiilor sindicale din fiecare stat membru.
Toate informațiile sunt disponibile în cadrul unui site, al cărui scop este acela de a furniza lucrătorilor migranți sau celor detașați informații precum: nivelul salariilor, program de lucru, premii, concedii, deduceri salariile, scheme pentru boală și accidente de muncă, scheme de pensii și alte informații similare.
Toate acestea sunt disponibile accesând:
http://www.constructionworkers.eu
Această pagină web și aplicația sa (accesibilă și offline) îi vor ajuta pe muncitori să primească informații concise și ușor de accesat privind drepturile lor. De asemenea, muncitorii pot lua legătura cu organizațiile sindicale din țara lor de origine sau din țara gazdă, pentru a primi sprijin direct.
La nivel european, această inițiativă răspunde Directivei 2014/67/CE, care subliniază importanța unui acces mai bun și transparența privind termenii și condițiile angajării în diferite State Membre ale UE, pentru a asigura aplicarea corectă a Directivei 96/71/CE și – prin urmare – protejează drepturile muncitorilor detașați.
Site-ul oferă informații pentru 28 de state europene și este disponibil în 24 de limbi, inclusiv limba română.
Această pagină web este rezultatul unui proiect inițiat de către EFBWW (Federația Europeană a Lucrătorilor din Construcții și Lemn), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene (DG EMPL).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.