Cum va face Europa de Sud-Est să atragă mai mult capital străin? Există suficiente produse disponibile pe piață? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au fost adresate și au primit răspunsuri la SEE Property Forum 2018, un Forum al pieței imobiliare și un eveniment RICS care a atras peste 45 de vorbitori și aproape 300 de participanţi din 15 țări.
Multe schimbări
În discursul de deschidere, Maarten Vermeulen FRICS, directorul regional pentru Europa, Rusia și CSI la RICS, a subliniat faptul că toate piețele europene se află în prezent în proces de transformare, datorită schimbărilor tehnologice şi climatice, precum și incertitudinii geopolitice. Chiar dacă este puțin înspăimântător faptul că toate aceste tranziții au loc în același timp, el crede cu tărie că schimbările actuale vor conduce către construirea unei lumi mai durabile, urbanizată şi digitalizată, atât la nivel global, cât și la nivel local.
Creşterea nu va dura la infinit
Conform lui Dan Bucşa PhD, Chief CEE Economist la Unicredit Bank AG din Londra, pentru moment se păstrează tendinţa de creștere înregistrată la nivel mondial, dar în următorii ani s-ar putea diminua. Acum, economiile cresc, nu numai în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, ci și în Europa de Vest.
În cadrul regiunii, unele țări se dezvoltă într-un mod mai echilibrat decât altele. Din păcate, în economia românească sunt nişte semnale care indică dezechilibrul. Există un deficit bugetar destul de mare, iar rata de economisire este în continuă scădere.
Războaiele comerciale aduc cel mai mare risc economic la nivel global. În regiune, cea mai mare problemă și elementul care împiedică companiile să crească în continuare îl reprezintă lipsa forței de muncă.
Investitorii nu vin întotdeauna aici ca să rămână
Masa rotundă a investitorilor internaționali, moderată de Tim Wilkinson MRICS, Partener, Pieţe de Capital, România la Cushman & Wakefield Echinox, s–a concentrat pe lipsa de produse și pe incertitudinea politică din regiune.
Anul trecut, volumul investițiilor regionale a depășit pragul maxim al ciclului precedent, a explicat Robert Miklo, directorul de investiții de la Colliers International. Creșterea capitalului local pe piețele din Europa Centrală și de Est, a adăugat el, reprezintă o veste bună pentru toată lumea, inclusiv pentru actorii internaționali.
În ciuda schimbărilor politice din țară, membrii panelului au spus că se așteaptă ca sud-africanii să continue să investească în regiune. Trezoreria Africii de Sud crește cota fondurilor de capital care pot investi în străinătate, ceea ce se reflectă şi în SEE, a adăugat Victor Constantinescu, partener și director SEE Real Estate la Kinstellar.
Potrivit Ingo Nissen, directorul general pentru România la Sonae Sierra, investitorii internaționali sunt interesați de România și vin să vadă ce este disponibil aici. Din păcate, acest lucru se materializează foarte rar în tranzacții.
Jean-Bernard Wurm, co-fondator și director general al Secure Legal Title Londra constată că investitorii tradiționali sunt interesaţi acum de România, de Bulgaria și de Serbia. Într-o privire de ansamblu, aceste țări par mai atractive la nivel global, deoarece riscul politic este foarte prezent această perioadă.
Cea mai mare problemă de pe piața românească este că guvernul introduce adesea modificări legislative bruște și neașteptate, doar pentru a încerca să umple găurile din buget, a adăugat Victor Constantinescu, care crede că problema corupției este puternic prezentă pe piețele SEE . Din fericire, nu toți investitorii iau în calcul riscul politic. Bulgaria nu a fost stabilă pentru o perioadă relativ îndelungată, totuși, a fost favorita investitorilor în 2018.
Există o lipsă de calitate în regiune, a comentat Lila Pateraki, directorul general pentru investiții, Zeus Capital Management, adăugând că produsele disponibile nu atrag jucătorii care ar fi dispuși să cumpere la prețuri mai mari, oferind astfel o lichiditate suplimentară în piață. În segmentul de piață al centrelor comerciale, spre exemplu, este puțin probabil să vedem curând prea multă activitate.
Membrii panelului au ajuns la concluzia că s-au îmbunătăţit condiţiile de finanţare, (în special pentru investitori) iar obţinerea de finanţare este mai accesibilă. Cu toate acestea, condițiile de finanțare sunt mult mai puțin favorabile pe piețele din partea de sud (cum ar fi România și Bulgaria) decât pe piețele din partea de nord din regiune (cum ar fi Polonia), a susținut Lila Pateraki.
România are o problemă de imagine
Speakerii din panelul investitorilor români moderat de Răzvan Gheorghiu-Testa FRICS, Partner and şef al Real Estate Practice Group de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, au adus în discuţie problemele de imagine pe care le are România.
Potrivit lui Gijs Klomp MRICS, director de investiții la NEPI Rockcasle, România trebuie să atragă noi surse de capital pentru a-şi creşte lichiditatea. După părerea sa, nu riscul politic este ceea ce împiedică venirea noilor investitori, deoarece piețele pe care România le concurează pentru atragerea de capital sunt într-o situaţie politică similară sau mai rea. Chiar dacă România își schimbă guvernul în fiecare lună, situația politică ar putea părea bună în comparație cu cele din Ungaria sau din Polonia, a adăugat el.
Ovidiu Sandor, CEO, Mulberry Development a fost de aceeaşi părere, afirmând că România are o problemă de percepție, dar investitorii nu sunt preocupați de schimbarea guvernelor. Problema majoră este lipsa unei infrastructuri de calitate. Principalul motor al companiilor care vin în România este capitalul uman, dar atâta timp cât nu se îmbunătățește infrastructura și educația, nu este posibilă creşterea potențialului României.
Pachetele nu au sosit încă
Într-o notă mai pozitivă, Silviana Petre Badea, Managing Director la JLL România a reamintit că cea mai importantă tranzacție din ultimul an a implicat un investitor atipic pentru România și o clasă de active atipică (hotel). Majoritatea dezvoltatorilor de produse tipice de investiții le păstrează pe termen lung, ceea ce duce la lipsa de produse de pe piaţă şi îi determină pe investitori să se orienteze către clasele de active alternative, a adăugat ea.
Finanțarea este disponibilă astăzi în România și condițiile sunt mult mai favorabile decât în urmă cu câțiva ani, a comentat Ana Dumitrache, Head of Investment Properties Romania la CBRE, care a avut șansa de a experimenta în mod direct dinamica pieței.