Piața RCA are nevoie de competiție consistentă, susținută de reglementări suple și flexibile2 min read

276

UNSICAR – Uniunea Națională a Intermediarilor și Consultanților în Asigurări din România, ca reprezentant al brokerilor de asigurare și, implicit, a intereselor clienților acestora – asigurați/păgubiți – apreciază eliminarea din Norma nr. 39/2016 privind asigurările auto din România a tuturor prevederilor de natură să limiteze libertatea contractuală între brokerii de asigurare și asigurători.

 

În contextul OUG 54/2016, care prevede instituirea de prețuri plafonate, fapt fără precedent în Uniunea Europeană, legislația secundară elaborată de ASF nu poate schimba fundamental traiectoria pieței RCA. UNSICAR pledează pentru revenirea cât mai curând la o piață RCA liberă, caracterizată de libertate comercială deplină de concurență consistentă și corectă.

 

“Noua formă a normei RCA a preluat în bună parte solicitările noastre și, deși apreciem acest lucru, considerăm că există încă aspecte funcționale unde se manifestă tendințe de suprareglementare. Sperăm însă ca acestea să fie eliminate odată cu maturizarea pieței RCA din România, fenomen pe care îl așteptăm să se producă după perioada de plafonare a tarifelor”, declară Bogdan Andriescu, președinte UNSICAR.

 

La solicitarea noastra, ASF a eliminat din textul normei RCA prevederea conform căreia ar fi putut interveni în sensul plafonării comisioanelor de intermediere. Considerăm că o eventuală intervenție ASF în această direcție ar fi limitat inclusiv modelele de business ale asigurătorilor și ar fi împiedicat sau încetinit inclusiv apariția unor noi jucători în piața RCA, fapt ce ar atrage o și mai mare limitare a concurenței în această piață.

 

“Noi considerăm că numai o concurență consistentă în piața RCA va regla cu adevărat lucrurile, dar acest lucru poate fi obținut prin reglementări suple și flexibile, ceea ce încă nu se întâmplă. Ne așteptăm ca viitoarea legislație RCA să fie cât mai flexibilă, astfel încât autorităților să le fie simplu să promoveze sau să atragă investiții suplimentare în această piață”, Bogdan Andriescu.

(comunicat de presa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.