Peste 13.500 de apeluri soluționate de Call-Center-ul A.S.F., în 20193 min read

242

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a preluat și a soluționat, anul trecut, peste 13.500 de apeluri primite prin intermediul Call-Center-ul Autorității.

Din analiza apelurilor primite a rezultat faptul că interesul consumatorilor cu privire la piețele financiare nebancare și gradul de informare a acestora se situează pe un trend ascendent.

Cele mai multe informații solicitate de către consumatori au vizat sectorul asigurări-reasigurări, în proporție de aproximativ 50% și sectorul pensiilor private (30%). De sectorul instrumentelor și investițiilor financiare au fost interesați circa 12% dintre apelanți, iar aproximativ 5% dintre consumatori au cerut informații despre soluționarea alternativă a litigiilor, restul fiind interesați de alte tipuri de informații.

Consultanții Call-Center-ului A.S.F. au efectuat, pe parcursul anului 2019, circa 3.000 de apeluri, pentru a solicita clarificări sau date suplimentare consumatorilor care au contactat A.S.F., demonstrând astfel o abordare proactivă în relația cu aceștia.

În urma sondajului de opinie, realizat de către experții Serviciului de Relații cu Publicul din cadrul A.S.F., prin sistemul Net Promoter Score – NPS, care măsoară gradul de satisfacţie a consumatorilor referitor la informaţiile primite de la specialiştii care lucrează în Call-Center, a rezultat faptul că 96,3% dintre consumatori s-au declarat satisfăcuți cu privire la informaţiile primite. Rezultatul a fost calculat în urma centralizării răspunsurilor la întrebarea NPS: „Ați fost mulțumit de informațiile oferite, v-au fost de folos?”.

În același context, care vizează facilitarea accesului consumatorilor la informații din piața fianciară non-bancară, 80.764 de persoane au aflat, în 2019, prin intermediul aplicației Află la ce fond de pensii ești!, într-un termen mediu de 5 zile, numele fondului de pensii administrat privat la care contribuie. Aplicația, gestionată de Serviciul de Relații cu Publicul și disponibilă pe site-ul Autorității, oferă totodată și administratorilor fondurilor de pensii Pilon II posibilitatea de a interacționa cu proprii participanți, facilitând identificarea corectă și actualizarea datelor acestora, conform legislației incidente în vigoare.

De asemenea, SAL-Fin (Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Non-bancar), coordonată de către Serviciul de Relații cu Publicul, a primit – anul trecut – 521 de cereri de soluționare alternativă, ceea ce reprezintă mai mult decât o dublare a numărului de cereri, comparativ cu anul precedent. Dintre acestea, au fost finalizate 315 litigii, în creștere cu 80% față de anul anterior, când au fost înregistrate 175 de litigii soluționate.

Pentru a simplifica interacțiunea publicului cu consultanții A.S.F., consumatorii pot obține informațiile necesare la Telverde 0800.825.627, pe toată durata programului de lucru al Serviciului Relații cu Publicul. De asemenea, aceștia pot adresa petiții pe site-ul www.asfromania.ro , prin intermediul Portalului online – Depunere Petiție / Reclamație / Sesizare.

Protecția drepturilor și intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare reprezintă una dintre misiunile fundamentale ale A.S.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.