PATRES apreciază efortul AFM pentru deblocarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice, însă proiectele pot fi puse în aplicare de către beneficiari cu mare dificultate, în contextul Situației de Urgență!5 min read

297
  • Ne confruntăm cu următoarea situație și cerem modificarea reglementărilor: după publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice ATR de la operatorii de distribuție
  • PATRES a solicitat ANRE ca depunerea documentației pentru ATR să se realizeze on-line. Digitalizarea este soluția!
  • Propunem prelungirea termenului de obtinere și depunere ATR, de la 90 de zile, la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției, de la 8 luni, la 12 luni

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES apreciază efortul depus de echipa Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), în ceea ce privește deblocarea și continuarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice.

Ieri, 23 martie 2020, AFM a publicat o prima listă, cu peste 5.317 de dosare acceptate, din peste 7.600 de dosare evaluate în cadrul Programului, urmând ca până la finalul lunii aprilie să se finalizeze evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse (conform asigurărilor oferite de reprezentanții instituției). Este cu atât mai mult de apreciat faptul că, pe fondul situației de criză, generată de restricțiile impuse de pandemia COVID 19, specialiștii AFM reușesc să ducă la bun sfârșit procesul de evaluare și să deblocheze astfel un program mult așteptat de românii care doresc să devină prosumatori.

Lucrurile nu sunt, din păcate, atât de simple și PATRES își face datoria să semnaleze o serie de probleme/impedimente în punerea în aplicare a proiectelor de către beneficiari, în contextul Situației de Urgență în care se află România, instituită la nivel național din cauza pandemiei COVID 19.

Organizația noastră s-a adresat Domnului Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor,  Domnului Mihail-Dan Dojană, Președinte Administrația Fondului pentru Mediu, precum și Domnului Dumitru Chiriță, Președinte ANRE, pentru a semnala următoarea situație, ce impune luarea de măsuri urgente.

Conform reglementărilor în vigoare, după publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice ATR de la operatorii de distribuție. Persoanele fizice trebuie să depună personal documentația pentru ATR, având posibilitatea să delege pe altcineva doar prin procură notarială, care implică aceeași prezență fizică. Totodată, pentru a putea elabora cererile de ATR și a depune soluția tehnică, proiectanții vor trebui să se deplaseze la domiciliul beneficiarului.

Toate acestea nu sunt posibil de realizat, în actuala Situație de urgență!

Un alt aspect care ne îngrijorează este că, pe fondul închiderii temporare a fabricilor, vor fi mari probleme în aprovizionarea cu module și invertoare, în următoarea perioadă.

În adresele transmise la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ANRE și AFM, PATRES propune prelungirea termenului de obtinere și depunere ATR, de la 90 de zile, la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției, de la 8 luni, la 12 luni. Este cât se poate de evident că trebuie să așteptăm cu toții să depășim cu bine această situație de criză și să continuăm ulterior să punem în aplicare Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice.

Se impune, așadar – și aceasta este solicitarea PATRES – modificarea de urgență a Ordinului Ministrului Mediului nr. 1287/2018. Totodată, Organizația noastră propune modificarea de urgență a Ordinului ANRE nr. 59/2013 (cu modificările și completările din Ordinele ANRE nr. 63/2014, 111/2018 și 15/2019), pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, în sensul că persoanele fizice care depun documentația pentru ATR să poată delega o terță parte doar prin declaratie simplă, nu neapărat notarială. Iar depunerea documentelor la operatorul de distribuție să se poată realiza online, prin intermediul e-mailului.

PATRES a susținut, în permanență, dreptul consumatorilor casnici de a produce energie. Apreciem și salutăm mobilizarea specialiștilor AFM în deblocarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice. Ne bazăm, în continuare, pe reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care să acționeze, prin luarea de măsuri urgente, menite să asigure o aplicabilitate corectă și funcțională a proiectelor, în situația dată de urgență în care se află România. Atragem atenția autorităților că, mai mult ca oricând, este necesară digitalizarea instituțiilor publice”, precizează Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES.

Organizația PATRES a sprijinit în permanență dezvoltarea prosumatorilor în România, venind cu propuneri concrete și cu expertiză de specialitate, atât pentru legislația primară, cât și secundară.

PATRES își exprimă speranța că vom avea și în România această categorie aparte de consumatori/producători, lucru care să ducă la efecte de multiplicare în economia natională și, de asemenea, să ajute România în demersurile de atingere a cotelor obligatorii de energie din surse regenerabile pentru anul 2020, respectiv, 2030.

Despre PATRES

Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România are în componență 109 de membri – producători de energie din surse regenerabile, cu putere instalată totală de aproximativ 1800 MW, ce reprezintă investiții în sectorul energetic din România de circa 2,7 miliarde de Euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.