Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă: „Prin aplicarea mărcii statului pe toate obiectele din metale prețioase, se asigură protejarea consumatorilor români și se combate eficient evaziunea fiscală”3 min read

303

România a întărit semnificativ, astăzi, cadrul legal referitor protecția consumatorilor și combaterea evaziunii fiscale prin adoptarea Ordonanței de Urgență care prevede aplicarea obligatorie a mărcii statului pe toate obiectele din metal prețios care vor fi comercializate în România.

În mod concret, după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență toate obiectele din metal prețios vor avea aplicată marca oficială a statului de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Această marcă oficială a statului va fi aplicată în locul mărcii de garanție proprii a comercianților. Măsura permite atât combaterea evaziunii fiscale, cât și combaterea falsurilor și contrafacerilor obiectelor din metale prețioase. Aplicarea mărcii oficiale a statului determină o creștere a nivelului de încredere și siguranță al consumatorului la achiziționarea acestor obiecte.

Prin Ordonanța de Urgență inițiată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor prin Ministerul Economiei se poate, acum, asigura o bună supraveghere a pieței de metale prețioase din România prin trei elemente:

  1. Trasabilitatea obiectelor de metale prețioase – orice bijuterie cumpărată de un cetățean român are o trasabilitate clară.

  2. Acuratețea informațiilor despre cantitatea și calitatea metalui prețios din bijuterii – clienții vor avea informații certe și credibile despre componența bijuteriilor pe care le vor achiziționa.

  3. Evidența cantităților de metal prețios introduse și/sau scoase de pe teritoriul României – prin aplicarea mărcii de stat pe obiectele din metale prețioase se poate realiza o evidență clară a cantităților de metale prețioase care intră sau ies de pe teritoriul statului român, combătându-se în mod eficient evaziunea fiscală.

Am luat măsuri de protecție sporită a consumatorilor români, care vor putea să achiziționeze în condiții de deplină siguranță obiecte din metale prețioase. Dacă un client al unui comerciant nu vede marca de stat pe bijuteria pe care o vrea să cumpere, trebuie să se gândeacă că are în fața fie un fals, fie un produs contrafăcut și atunci nu-l mai achiziționează. Aplicarea mărcii de stat este o măsură simplă și eficientă care ne permite să protejăm consumatorii, să combatem evaziunea fiscală și să știm în orice moment ce cantități de metale prețioase au intrat sau ieșit din România. Măsura va avea un impact important în combaterea evaziunii și în îmbunătățirea fiscalizării comerțului cu obiecte din metale prețioase, iar efectele economice pozitive se vor vedea prin creșterea încasărilor la bugetul de stat. Felicit Autoriatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru acest act normativ și pentru efortul pe care-l depune pentru protejarea cetățenilor români” – a declarat Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă.

Actul normativ adoptat astăzi de către Guvernul României conține și măsuri de reducere a birocrației. Urmează să fie eliminate taxe pe care agenții economici trebuiau să le plătească și anume taxa de autorizare pentru fiecare dintre operațiunile cu metale prețioase și pietre prețioase prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase și pietrelor prețioase în România; taxa de viză anuală pentru fiecare operațiune autorizată; taxa pentru eliberarea unui duplicat al unei autorizații emise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a fost distrusă, pierdută sau furată.

Ordonanța de Urgență prevede o perioadă de tranziție, în care agenții economici vor putea comercializa produse cu marca de garanție proprie. Astfel, până la data de 30 iunie 2018, se acceptă comercializarea obiectelor marcate de comerciant. În această perioadă, produsele din metale pretioase nou înregistrate în gestiune vor fi marcate cu marca statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.