MEEMA: publicarea Metodologiei de solicitare și eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență2 min read

273

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a emis Ordinul prin care este stabilită metodologia de solicitare și eliberare a Certificatelor de Situație de Urgență (CSU).

Certificatele de Situație de Urgență au ca scop susținerea operatorilor economici, în relațiile cu instituțiile publice, pentru obținerea, în condițiile legii, de facilități/ măsuri de sprijin, ori în relațiile comerciale, ca urmare a impactului economic, financiar și social asupra activității acestora, determinat de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2.

Certificatele de situație de urgență sunt solicitate și se vor elibera exclusiv electronic, prin intermediul platformei  http://prevenire.gov.ro/.

Am finalizat și publicat în Monitorul Oficial metodologia de acordare a Certificatelor de Situație de Urgență (CSU) pentru societățile afectate de situația economică generată de criza COVID-19 în România. Am dorit ca obținerea acestui document să fie un proces simplu, transparent, la îndemâna celor aflați în dificultate în acest moment. De aceea, el va fi eliberat online, fără costuri, pentru toți operatorii din sectoarele cele mai afectate de această criză. Rămânem alături de nevoile mediului de afaceri românesc în această perioadă și vom susține, prin măsuri economice aplicate, toate companiile, astfel încât să treacă cu bine peste perioada de criză și să-și continue activitatea. Economia României trebuie să meargă înainte” – a declarat ministrul Virgil Popescu.

Certificatele de situație de urgență vor fi emise în două forme:

a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia, în baza declarației pe propria răspundere, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității,  ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate;

b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat pentru solicitanții care cer acordarea acestuia, în baza declarației pe proprie răspundere, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25%, față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

CSU se solicită în baza unei declarații pe propria răspundere, prin care solicitantul își asumă faptul că toate datele furnizate sunt complete, reale și corecte, în fiecare detaliu prezentat. Modelul declarației pe propria răspundere va putea fi descărcat de pe platforma  http://prevenire.gov.ro.

Ordinul ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr. 791, din 24 martie 2020, a fost publicat, ieri, în Monitorul Oficial nr. 248, din 25 martie 2020.

În termen de 5 zile, de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), va asigura adaptarea și funcționarea platformei electronice  http://prevenire.gov.ro/, în scopul depunerii solicitărilor și eliberării CSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.