Lucian Bode: ”Tranziția către o Europă mai verde și digitalizată ar trebui să se realizeze treptat…”3 min read

260

Lucian Bode: ”Tranziția către o Europă mai verde și digitalizată ar trebui să se realizeze treptat, pornind de la nevoile de dezvoltare particulare existente în fiecare stat membru, astfel încât toate regiunile UE să beneficieze în primul rând de conectivitate și să fie cu adevărat integrate în Piața unică europeană

Lucian Bode

Astăzi, 4 iunie 2020, a avut loc videoconferința informală a miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană pe tema: redresarea durabilă și digitală a sectorului transporturilor.

La videoconferința informală, condusă de ministrul croat al transporturilor, în contextul exercitării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, alături de miniștrii transporturilor din statele membre a participat și Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

Pornind de la Planul de redresare al UE prezentat de Comisia Europeană, Președinția croată a Consiliului UE a organizat această videoconferință pentru a discuta măsurile necesare în sectorul transporturilor prin care să se asigure recuperarea completă și viabilitatea sectorului pe termen mediu și lung, astfel încât să reprezinte în continuare un sector cheie al economiei europene.

Pentru a minimiza efectele economice post-pandemie, trebuie să ne coordonăm în alegerea soluțiilor optime de sprijin financiar și economic a sectorului transporturilor, grav afectat de criza sanitară.

Toate măsurile propuse la nivelul UE trebuie să fie adaptate la noile realități socio-economice și să țină cont de angajamentul de a finaliza rețeaua europeană centrală de transport până în 2030, obiectiv ce va necesita investiții substanțiale în unele state membre.

Uniunea Europeană trebuie să construiască strategii coerente pentru a crea condiții cetățenilor și companiilor de a ieși mai puternici din această criză, pentru a putea face față pe viitor unei posibile alte crize. Acest lucru presupune investiții masive în cercetare, servicii și noi tehnologii, care fie adaptate noilor provocări economice și sociale.

Efortul de întărire a capacității Uniunii Europene și a statelor membre de a răspunde eficient la situațiile de criză, trebuie sa fie unul eficient, coordonat și să reflecte nevoile reale de finanțare ale fiecărui stat membru în parte” – a precizat ministrul Lucian Bode.

Informații suplimentare

Prima videoconferință informală la nivel înalt a miniștrilor transporturilor din Uniunea Europeană, care a avut loc în 18 martie 2020, s-a dovedit a fi un instrument util pentru crearea unei platforme de coordonare pentru activitățile de transport de zi cu zi în statele membre și propunerea măsurilor de sprijinire a sectorului în contextul restricțiilor impuse de COVID-19.

O a doua videoconferință a avut loc în data de 29 aprilie 2020, pentru a discuta punerea în aplicare a măsurilor în contextul COVID-19 în transport, necesitatea unor măsuri urgente suplimentare pentru gestionarea situației actuale și a planurilor de viitor precum și posibilitățile de coordonare în ceea ce privește relaxarea măsurilor de izolare, reluarea activităților de transport și refacerea economică post-criză.

Consiliul Transporturi, Telecomunicații și Energie se întrunește formal, de regulă, de patru ori pe an, la Bruxelles sau Luxemburg, și reprezintă cel mai înalt nivel de decizie în domeniul transporturilor. În prezent, având în vedere situația excepțională creată de pandemia de COVID-19, reuniunile Consiliului UE se organizează în format videoconferință, cu caracter informal.

Reuniunea de astăzi marchează și încheierea mandatului președinției Consiliului UE de către Croația, ultimul stat din ”Trio-ul de președinții” din care face parte și România.

Președinția Consiliului UE pentru a doua jumătate a anului 2020 va fi preluată de Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.