INS: CÂŞTIGUL SALARIAL MEDIU BRUT PE ECONOMIE A FOST ÎN LUNA APRILIE 2017 DE 3291 LEI4 min read

249
  • În luna aprilie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3291 lei, cu 1,1% mai mare decât în luna martie 2017.
  • Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2366 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 24 lei (+1,0%).
  • Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5968 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1395 lei).

 

Aprilie 2017, comparativ cu Aprilie 2016

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,7%.

 

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum 

Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna aprilie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 179,2%, cu 1,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2017.

 

Evoluţia indicilor preţurilor de consum şi a indicilor câştigurilor salariale medii nete,

 

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.


Aprilie 2017 comparativ cu Martie 2017

În luna aprilie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

 

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 17,1% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), respectiv cu 13,7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii);
  • între 9,0% şi 13,0% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior, colectarea şi epurarea apelor uzate, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport;
  • între 3,5% şi 7,0% în transporturi pe apă, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de poştă şi de curier, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), cercetare-dezvoltare.

 

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în unele activităţi din  sectorul economic, ca urmare a nerealizărilor de producţii, ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri în luna precedentă.

 

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 18,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 12,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • între 5,5% şi 7,5% în fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice;
  • între 3,0% şi 4,0% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea de mobilă, industria metalurgică, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

 

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-3,4%) şi administraţia publică (-0,7%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%), comparativ cu luna precedentă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.