Îngrijorări în asigurări…2 min read

258

PRBAR (PATRONATUL ROMÂN AL BROKERILOR DE ASIGURARE-REASIGURARE), prima organizație patronală din domeniul asigurărilor din România, își exprimă îngrijorarea cu privire la menținerea prevederilor Art. 18, alin. 4 din  Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților, prin accidente de vehicule și tramvaie, respectiv, cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă RCA.

Menținerea unui procent de cheltuieli administrative și de vânzare, cumulat, al poliței de asigurare RCA în Lege, îl considerăm nerealist și va conduce la dispariția a 30.000 de asistenți în brokeraj care intermediază în prezent polițe RCA.

O asemenea prevedere limitativa nu se regaseste în nicio țară din Comunitatea Europeană. Mai mult decât atât, introducerea acestei prevederi care afectează în mod vădit întregul sistem de distribuție a asigurărilor RCA nu are la bază nicio notă de fundamentare și niciun studiu de impact.

De asemenea, în opinia noastră, limitarea în procent de 25% a acestor cheltuieli administrative și de vanzare, încalcă principiile unei piețe libere și concurențiale cu un impact economic și social major.

Având în vedere eforturile colective depuse în vederea obținerii unei Legi care să reglementeze într-un mod cât mai obiectiv activitatea distribuitorilor implicați, cât și pentru a evita ulterioarele situații ce pot genera tensiuni, PRBAR solicită reintroducerea amendamentelor argumentate și fundamentate de către Patronat în Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Susținem cu tărie ca după iminenta expirare a plafonării tarifelor RCA, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 54/ 2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 723 și în vigoare din data de 19 Septembrie 2016, vom asista la o reglare naturală a pieței privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și nu considerăm a fi necesară o altă limitare printr-un act normativ.

Cristian  BALANICA, Director Executiv – Cristian.balanica@prbar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.