Evoluţia pieţei RCA în primul trimestru al anului 20172 min read

259

(date preliminare)

 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Preşedintele Autorităţii, Mişu Negriţoiu, evoluţia pieţei RCA în primul trimestru al acestui an. Cu acest prilej a fost prezentat şi Raportul integrat privind evoluţia pieţelor financiare non-bancare, în anul 2016.

Piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei).

În perioada analizată, pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingând valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unităţi, faţă de 1,44 milioane în trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de polițele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea polițelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.

De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016.

În acelaşi timp se observă o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi concentrează circa 60% din portofoliul RCA din România.

Pe agenda Consiliului ASF s-a aflat şi subiectul pachetului de măsuri pentru stabilizarea în continuare a pieţei RCA:

  • Reglementarea categoriilor de riscuri ridicate
  • Norma privind metodologia calculării tarifelor de referinţă
  • Tarifele de referinţă
  • Amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA)

De asemenea, se mai au în vedere în această privinţă şi alte propuneri, precum:

  • Revizuirea sistemului bonus-malus
  • Constituirea de asociaţii/societăţi de asigurare mutuale (prevăzute în Legea asigurărilor)
  • Realizarea unui Ghid de protecţie a consumatorului

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.