Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori (CONROM), isi exprima ingrijorarea cu privire la continutul proiectului de modificare a Legii RCA, Pl-x 165/2020, adoptat de catre Senatul Romaniei. Acest proiect de lege contine articole care slabesc si mai mult modul de supraveghere si sanctionare a firmelor de asigurari, cu repercusiuni directe si grave asupra pagubitilor RCA.
CONROM atrage public atentia Camerei Deputatilor sa respinga propunerea de modificare a articolului 37, alineat 11, din Legea 132/2017, asa cum rezulta din proiectul Plx 165/2020 si sa admita propunerea de modificare inaintata de CONROM, in sensul aplicarii sanctiunilor punctuale, pentru contraventiile savarsite de asiguratori.
Subliniem faptul ca ne opunem adoptarii punctului 14, din cuprinsul Proiectului de Lege PL-x 165/2020, prin care se intentioneaza limitarea sanctiunilor care pot fi aplicate de catre ASF si solicitam sa ni se permita accesul la dezbaterea acestui proiect de lege, in cadrul sedintelor comisiilor din cadrul Camerei Deputatilor.
CONROM a transmis propunerile de modificare a Legii RCA, in vederea sanctionarii firmelor de asigurari pentru fiecare abatere in parte, nu (…) o singura data, indiferent de numarul de abateri. Avem societati care incalca de mii de ori pe luna legea RCA, in defavoarea consumatorilor si nu sunt sanctionate nici in prezent.
Adoptarea sistemului de sanctionare punctuala, in raport cu fiecare contraventie constatata, va
impacta in mod pozitiv intreaga piata RCA, avand urmatoarele consecinte favorabile:
- Determinarea schimbarii conduitei contraventionale a societatilor de asigurare care incalca legea, prin descurajarea efectiva a incalcarii legislatiei RCA;
- Promovarea protectiei drepturilor si a intereselor consumatorilor/persoanelor prejudiciate, in raport cu abuzurile societatilor de asigurare de rea-credinta;
- Scaderea considerabila a numarului de reclamatii inaintate catre ASF, avand ca obiect incalcari ale legislatiei RCA de catre societatile de asigurari de rea-credinta;
- Scaderea considerabila a numarului de litigii inregistrate pe rolul instantelor de judecata si – simultan – scaderea gradului de incarcare a acestor instante;
- Cresterea veniturilor la bugetul de stat, amenzile aplicate punctual societatilor de
asigurare vinovate facandu-se venit la bugetul de stat.
Va rog sa retineti faptul ca, in timp ce piata de asigurari RCA din Germania a inregistrat intr-un an intreg 360 de reclamatii RCA transmise catre BAFIN (omologul ASF-ului), ASF se poate „lauda” cu 23 609 reclamatii la adresa pietei RCA, in anul 2019.
Subliniem faptul că aceste cifre sunt cu atat mai zguduitoare, în contextul în care piața de asigurări auto din Germania este de aproximativ 8 ori mai mare, față de cea din România. Mai grav este ca in Romania sunt societati care inregistreaza in prezent şi 1500 de reclamatii/luna.
Doamnelor si domnilor Parlamentari, avem in momentul de fata cei mai nemultumiti consumatori din Europa, cand vorbim despre produse de asigurari. Unde vreti sa ajungem?
Va rugam frumos sa dati dovada de responsabilitate si sa corectati aceste limitari introduse in proiectul de lege RCA!
Obligația instituțiilor statului este ca, în cazul constatării unor încălcări ale legislației, să prevadă și să aplice autorilor sancțiuni efective, proporționale și cu efect de descurajare a oricărei conduite contravenționale. Or, adoptarea modificării propuse prin Pl-x nr. 165/2020 ar avea un efect invers celui dorit, creând premisele unor abuzuri din partea societăților de asigurare în raport cu consumatorii, cu atât mai mult cu cât în perioada recentă s-a constatat o creștere exponențială a frecvenței și gravității încălcărilor legislației RCA de către anumiți asigurători.
CONROM sustine aplicarea punctuala a sanctiunilor pentru fiecare contraventie savarsita de catre societatile de asigurari, aceasta reprezentand calea spre normalitate.
Incercarea de a limita sanctiunile aplicate de ASF impotriva societatilor de asigurare ridica probleme grave de neconstitutionalitate. Astfel de modificari legislative, precum cea propusa prin Proiectul de Lege Pl-x 165/2020, vor incuraja asiguratorii de rea-credinta sa nu plateasca la timp si integral despagubirile datorate si vor duce la cresterea abuzurilor acestora din piata.
Efectele vor fi dezastruoase, mai ales din perspectiva incalcarii dreptului de proprietate si a libertatii economice ale consumatorilor si ale celorlaltor persoane fizice si juridice implicate. Or, dreptul de proprietate si libertatea economica sunt garantate expres prin Constitutie !
Intr-o piata in care se comit zeci de mii de incalcari ale legislatiei, este incredibil ca se incearca emiterea unei legi pentru limitarea dreptului ASF de a aplica sanctiuni, favorizand abuzurile asiguratorilor RCA de rea-credinta, impotriva consumatorilor si a persoanelor prejudiciate. ASF trebuie sa intervina ferm si rapid pentru aplicarea sanctiunilor prevăzute de lege, in fiecare caz în care legea este incalcata, pentru a proteja drepturile si interesele legitime ale fiecarui consumator si persoana prejudiciata.
Despre CONROM
Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori (CONROM), cu sediul in Iași, înregistrată sub nr. 13176697, este o uniune de 28 asociații si 4 federații – proiect finanțat de Uniunea Europeană în anul 2008 – organizație nonguvernamentală, non-profit și apolitică, având drept misiune reprezentarea mișcării consumatoriste din România și implementarea unui cadru de dialog coerent, între comunitatea consumatorilor, pe de o parte și factorii de decizie în politici publice, pe de alta parte.