În primul trimestru al anului, tranzacțiile cu gaze naturale au prezentat o intensificare evidenţă, față de perioada similară a anului precedent, perioada aflată sub nefericita incidență a OUG 114. Astfel, totalul volumelor tranzacționate în primele trei luni a atins 10 TWh.
Pe piețele spot, cantitățile medii lunare au variat între 400.000 și 700.000 MWh, prezentând o regularitate și intensitate specifică acestei piețe, suficientă pentru a asigura continuitate în echilibrarea portofoliilor participanților la piață. Prețurile medii ponderate pentru lunile ianuarie-martie au cunoscut o scădere continuă, de la 70,8 lei/MWh, în ianuarie, la 66,4 lei/MWh, în februarie, respectiv, 59,6 lei/MWh, în luna martie.
Pe piețele angro, contractele standardizate de tip forward au cunoscut o evoluție spectaculos crescătoare spre sfârșitul intervalului, numai în luna martie tranzacţionându-se un volum de peste 7 TWh. Perioadele vizate au fost atât lunile trimestrului II a.c., cât și sezonul rece al următorului an gazier, adică, trim. IV 2020 și trim. I, 2021. Pentru trim. II a.c., prețul mediu ponderat a fost de 59,66 lei/MWh, cu cca 15% mai mic, față de prețul reglementat impus de către ANRE. Pentru următorul sezon rece, prețul mediu a fost de 74,3 lei/MWh, situându-se la un nivel de 62-65% din prețurile aceleiași perioade a anului gazier precedent (trim. IV 2019 – trim. I 2020).
Tendința evident descendența a prețurilor este o dovadă de reintrare în normalitate a pieței, odată cu apropierea termenului de anulare a prețurilor reglementate, impuse prin OUG 114, începând cu luna iulie. O contribuție la această reducere o au, în mod normal și efectele ultimului sezon rece, cu temperaturi favorabile și scăderea activității economice, determinată de epidemia cu COVID-19. Având, însă, în vedere că evoluția descrescătoare a început din trimestrul IV al anului 2019, anunțată la acel moment prin comunicate BRM, precum și faptul că sezonul rece următor este mult îndepărtat, față de momentul crizei actuale, cauzele principale derivă din revenirea la liberalizarea pieței și a neingradirii funcționarii mecanismelor de piață.
Efectele negative ale intervențiilor brutale ale autorităților asupra pieței au fost, astfel, demonstrate pentru a două oară, pe parcursul ultimilor ani. Liberalizarea prețurilor la producători, prin emiterea OUG 64, în anul 2016, a fost urmată de o reducere și stabilizare a prețurilor, sub nivelul celor preconizate prin reglementare de către autorități, anterior apariției ordonanței și cu 10-15% sub nivelul bursei central-europene, CEGH. Situația favorabilă s-a menținut pe tot parcursul anilor 2017 și 2018, până la noua reglementare a pieței, impusă de guvern, prin apariția OUG 114. Prevederile lipsite de logică economică ale acesteia, în totală contradicție cu legislația europeană și aplicate și mai eronat de către Autoritatea de reglementare, au bulversat întreaga piață, ridicând prețurile sezonului rece la peste dublul celorlalte burse europene .
Revenirea, în prezent, a prețurilor la normal, odată cu anunțul reîntoarcerii la o piață liberalizată, demonstrate prin rezultatele de mai sus ale primului trimestru al anului, nu lasă nicio îndoială asupra soluțiilor ce trebuie urmate și asupra efectelor dezastruase ale celor două ordonanțe. Chiar și în aceste condiții, cei responsabili de gândirea și implementarea ordonanțelor, nu însă și de consecințele acestora, continuă să prevadă explozii ale prețurilor, imediat după anularea tarifelor reglementate. Reacția pieței, comportamentul responsabil al marilor jucători (producători, distribuitori, traderi cu putere financiară) și evoluția prețurilor contrazic aceste preziceri și dau o notă de optimism unei piețe greu încercate.
Primele două trimestre ale anului curent sunt și vor fi, însă, în continuare, afectate de efectele OUG 114, amplificate și de deciziile ANRE, rezultate din impunerea depozitării, pe perioada iernii, a unor cantități nejustificat de ridicate, pe piață existând volume semnificative, contractate la prețuri extrem de mari. Efectele acestor contracte sunt resimțite de o bună parte dintre traderi, dar și de consumatorii finali, dar se poate estima, însă, dispariția acestora, spre jumătatea anului.