BestJobs: Opt din zece femei isi sacrifica timpul de odihna ca sa aiba suficient timp si pentru job, si pentru familie3 min read

268

Peste șase din zece femei petrec zilnic între două și șase ore cu sarcini legate de întreținerea casei și a familiei, în plus față de cele 8 ore pe care le petrec la serviciu. Pentru a face față tuturor responsabilităților, opt din zece femei au declarat că obișnuiesc să-și sacrifice timpul de odihnă și să se culce târziu în noapte, arată rezultatele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Totodată, șapte din zece angajate au afirmat că obișnuiesc să ia mesele în fugă sau chiar să rateze anumite mese. În plus, într-o proporție covârșitoare de 93%, femeile au răspuns că își sacrifică pasiunile personale pentru a avea suficient timp dedicat familiei.

Astfel, cele mai multe angajate (51%) estimează că le rămâne cel mult o oră pe zi pentru a se relaxa, în timp ce 11% dintre femei spun că rămân cu zero timp liber doar pentru ele. Două din trei angajate ar avea până la două ore în fiecare zi timp doar pentru ele, iar 8,7% spun că au până la patru ore pe zi timp liber.

Care sunt cele mai solicitante „joburi” ale casei

Topul celor mai solicitante activități pe care angajatele trebuie să le îndeplinească în fiecare zi, pe lângă jobul full time pe care îl au, este condus de prepararea și servirea mesei, pentru peste 80% dintre respondente. Urmează activitățile de curățenie (77% dintre angajate), cumpărăturile (33%), spălatul vaselor (30%) și spălatul rufelor și călcatul (28%). Îngrijirea copiilor este o activitate mai puțin solicitantă în opinia celor mai multe femei, iar activități precum: temele copiilor, și activitățile extrașcolare sunt considerate a fi activități solicitante doar pentru 15% dintre respondente.

Femeile resimt mai puternic povara acestor activități zilnice suplimentare în condițiile în care doar 35% au afirmat că își împart timpul în mod egal cu partenerul pentru acestea. Foarte puține (sub 5%) afirmă că partenerul este cel care preia cea mai mare parte a sarcinilor. Aproape patru din zece respondente susțin că partenerul suportă o parte mai mică decât ele din aceste responsabilități, iar 15% dintre femei au declarat că doar ele se ocupă de acestea.

De pildă, în situația în care copilul este bolnav sau este în vacanță, cel mai adesea mamele sunt cele nevoite să își ia concediu pentru a sta cu cel mic acasă. Trei din zece respondente au afirmat că rar se întâmplă ca partenerul să se învoiască în acest scop, iar aproape un sfert afirmă că acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 10 februarie – 2 martie 2020, pe un eșantion de 718 femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și peste 55 de ani. Pe categorii de vârstă, cele mai multe, respectiv patru din zece, au între 36 și 45 de ani, iar 34,% au între 26 și 35 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.