Asociatia Profesionistilor in Regularizarea Daunelor (APRD) atrage atentia tuturor proprietarilor de autovehicule din Romania asupra unei noi manipulari din partea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), cu privire la o posibila crestere a pretului RCA, generata de liberalizarea activitatii de constatare a daunelor.
La fel cum UNSAR s-a opus vehement si in cazul adoptarii legii RCA si a normei RCA, aceeasi organizatie care a majorat intempestiv pretul RCA in perioada 2014 – 2016, incearca sa se opuna reformei pietei de asigurari din Romania, inceputa de catre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) si Registrul Auto Român (RAR), lansand zvonuri alarmiste privind cresterea pretului RCA din cauza costurilor pe care urmeaza sa le aibă, prin implementarea proiectului privind reglementarea profesiei de specialist constatare a daunelor, ca profesie independenta.
Au fost lansate recent in spatiul public doua „fumigene de presă”, de catre firmele de asigurari, prin organizatia UNSAR. Pentru o corecta informare, APRD doreste sa clarifice aceste informatii false.
Asiguratorii sustin faptul ca liberalizarea activitatii de constatare a daunelor ar conduce la “un monopol privat in segmentul de constatare si evaluare a daunelor”.
Nimic mai fals! In momentul de fata, pagubitii RCA isi pot efectua constatarea avariilor DOAR la firmele de asigurari, prin intermediul inspectorilor de dauna angajati ai acestora. Practic, consumatorul de asigurari NU isi poate alege constatatorul de daune, acesta fiind intotdeauna cel indicat de catre firma de asigurari.
Culmea este ca cei care au instituit un monopol in constatarea daunelor timp de 28 de ani, sustin ca liberalizarea exercitarii acestei profesii ar conduce la un… monopol.
“Manipularea UNSAR este una cel putin hazlie. Proiectul de reglemetare a acestei activitati prevede tocmai liberalizarea acestei meserii, astfel incat, orice persoana pregatita profesional, ale carei competente profesionale sunt certificate de catre ISF, total independenta profesional de asigurator, broker de asigurari sau service auto, sa poata efectua constatarea si evaluarea daunelor. Pagubitul RCA trebuie protejat astfel incat sa aiba dreptul sa isi aleaga singur constatatorul de daune si nu doar pe cei angajati ai firmelor de asigurari. Daca, in prezent, pagubitul RCA poate apela exclusiv la inspectorii de daune angajati si indicati de catre asigurator, cine detine in realitate monopolul ?” – a declarat Ionel Calota, presedinte APRD.
Potrivit UNSAR, unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a cresterii costurilor aferente regularizarii daunelor.
Asiguratorii au lansat in spatiul public cea de-a doua manipulare: va creste pretul RCA din cauza costurilor cu regularizarea daunelor. UNSAR a omis sau ezita sa faca public studiul (calculele) privind costurile pe care acestia le au in acest moment, cu actuala structura teritoriala de daune.
APRD aduce la cunostinta tuturor asiguratilor RCA din Romania asupra faptului ca asiguratorii au un cost mediu de aproximativ 112 euro/dosar de dauna, folosind actuala structura. Acest cost este continut in valoarea primei RCA si poate fi redus cu aproximativ 30%, prin liberalizarea acestei meserii.
Miza reala de respingere a acestui proiect de catre asiguratorii RCA o poate constituie faptul ca nu doresc transparentizarea costurilor cu despagubira la care pagubitul RCA are dreptul ?
APRD considera ca acest cost cu serviciul de constatare al daunelor nu poate creste, ci doar se transfera catre alta entitate, a carei activitate este reglementata de catre ASF.
UNSAR doreste ca asiguratorii sa plateasca in continuare despagubiri cat mai mici, care nu acopera costurile cu readucerea autovehiculului la starea de dinainte de producere a evenimentului rutier.
Amintim faptul ca in Europa exista mai multe tari (Germania, Polonia, Anglia, Italia, etc) care au liberalizat desfasurarea acestei activitati.
“Pentru prima data de la infiintare, ASF propune un proiect cu adevarat util pentru consumator, insa piata de asigurari din Romania nu isi doreste o reforma in sprijinul pagubitului RCA. Toate tarile care au implementat acest proiect au un numitor comun: consumatori protejati. Intre interesul firmelor de asigurari si interesul consumatorilor, ce ar trebui sa alegem?” – a conchis Ionel Calota, presedinte APRD.
Despre APRD:
Asociatia Profesionistilor in Regularizarea Daunelor a fost infiintata acum un an si isi propune promovarea la nivel national a standardelor profesionale; promovarea la nivel national a principiilor, metodelor si tehnicilor profesionale unitare, cu privire la practicarea profesiei de constatare, evaluare si lichidare a daunelor; cooperarea, inclusiv asocierea cu institutii de invatamant, asociatii sau fundatii in vederea dezvoltarii de proiecte pentru formare profesionala, pregatire profesionala continua sau specializarea membrilor.
Presedintele APRD, Ionel Calota, este licentiat in stiinte juridice, absolvent de master in drept administrativ, avand peste 22 ani de experienta in domeniul asigurarilor si ocupand timp de 5 ani pozitia de director general adjunct, in cadrul companiei ClaimExpert GIE.
Ionel Calota sustine, in parteneriat cu Institutului de Studii Financiare, cursuri privind initierea in constatarea si dimensionarea daunelor.