ASF a aprobat procedura privind gestionarea de catre BAAR a asiguratilor RCA cu risc ridicat2 min read

250

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat procedura privind gestionarea de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a asiguraților RCA cu risc ridicat, potrivit prevederilor Legii 132/2017, privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, pentru prejudicii produse terților, prin accidente de vehicule și tramvaie.

Conform dispozițiilor art. 36, alin. (1) din Legea nr. 132/2017, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România elaborează proceduri pentru gestionarea asigurărilor RCA, aplicabile asiguratului cu risc ridicat.

Astfel, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților RCA cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea generală a BAAR şi cuprinde următoarele activități, care vor fi derulate de BAAR, potrivit legii:

  • organizarea structurilor BAAR care au atribuții în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat;
  • modul de determinare și publicare al factorului ,,N”;
  • modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asigurații cu risc ridicat;
  • modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conținând propunerea de tarif de primă RCA;
  • modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei și alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA.

Detaliile privind principalele prevederi ale procedurii sunt:

  1. Modul de determinare al factorului N

BAAR va utiliza în calculul factorului N datele anonimizate, puse la dispoziție de către ASF, rezultate din procesul de determinare al tarifului de referință, asigurându-se astfel coerență și consistență între calculul tarifelor de referință și cel privind factorul N. BAAR va utiliza două metode de calcul. Prima va lua în considerare primele de risc rezultate pentru fiecare asigurator RCA și pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifului de referință, iar a doua metodă va lua în considerare primele comerciale practicate efectiv de către asigurătorii RCA. Valoarea factorului N va fi valoarea minimă rezultată în urma aplicării celor două metode.

  1. Modul de determinare a primei de asigurare din oferta BAAR

BAAR va determina prima de asigurare pentru asigurații cu risc ridicat, prin înmulțirea factorului N cu tariful de referință, la care se aplică sistemul bonus-malus.

  1. Modalitatea de alocare a clienților cu risc ridicat către asigurătorii RCA

BAAR va realiza procesul de alocare a clienților cu risc ridicat, în funcție de cotele de piață ale asigurătorilor din anul anterior. Alocarea se realizează prin utilizarea unui algoritm de alocare specific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.