Ca urmare a reacțiilor venite după comunicatul apărut în spațiul public, pe tema condițiilor în care călătorii se pot retrage din contractele încheiate cu agențiile de turism, înainte de începerea pachetelor de servicii de călătorie, am organizat în data de 27.02.2020, la sediul ANAT, o întâlnire la care au participat mai multi reprezentanți ai agențiilor de turism, din care a reieșit necesitatea unor clarificări suplimentare asupra informațiilor transmise prin comunicatul de presa inițial, din 26 februarie 2020.
Astfel, în cazul pachetelor de servicii de călătorie către destinații în care nu exista restricții de trafic și unde companiile aeriene operează zboruri în regim normal, aeroporturile și hotelurile sunt deschise și nu există alte elemente care sa afecteze în mod semnificativ desfășurarea pachetului de servicii de călătorie, călătorii au dreptul legal de a se retrage din contractele încheiate cu agențiile de turism, cu plata unor penalități de încetare, calculate conform clauzelor contractuale, în funcție de momentul anularii și cu respectarea prevederilor în Art. 13, alin. 1 și 2 din O.G. nr 2/2018.
In mod excepțional, în cazul pachetelor de servicii de călătorie către destinații (localități) în care companiile aeriene nu mai zboară, aeroporturile, hotelurile sau obiectivele turistice sunt închise, călătorii au dreptul legal de a se adresa agențiilor de turism, în vederea recuperării sumelor plătite, însă fără a beneficia de despăgubiri suplimentare, asa cum reiese din Art 13, alin 3 și 4 din O.G. nr 2/2018.
Dorim ca prin acest mesaj, sa reiteram indemnul la calm , la o analiza rațională și obiectiva a informațiilor oficiale, înainte de luarea unei decizii cu privire la oportunitatea de a călători sau nu într-o anumita destinație.
Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) lucrează îndeaproape cu experți internaționali pentru a extinde aria cunoștințelor științifice cu privire la Coronavirus și recomanda călătorilor practicarea măsurilor de precauție uzuale, precum și aplicarea de către autoritățile naționale a măsurilor de limitare a riscului de răspândire a virusului, însă pe baza informațiilor existente pana la acest moment, NU recomanda aplicarea restricțiilor inutile ale traficului international.
Atât OMS cât și Organizația Mondiala a Turismului (OMT) și-au luat angajamentul de a colabora îndeaproape în vederea coordonării răspunsului sectorului de turism la epidemia de Coronavirus, punând accent pe călători și bunăstarea lor. Acest răspuns trebuie sa fie proporțional cu amenințarea pentru sănătatea publică și bazat pe evaluarea atenta a riscurilor locale, care implică fiecare parte a lanțului valoric turistic – organisme publice, companii private și călători.
Călătorii pot apela cu încredere la agențiile de turism, unde vor primi informații actualizate, sprijin și consultanta pentru găsirea celei mai bune și mai sigure soluții pentru sejururile deja achiziționate sau pentru cele viitoare.