ANAF – Autentificarea, necesarã la înregistrarea în SPV, se realizeazã în mediul electronic, pe baza unor documente3 min read

307

Spațiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice sau entitãților fãrã personalitate juridicã. SPV permite obţinerea informațiilor privind situația fiscalã, depunerea electronicã a declarațiilor fiscale și primirea electronicã a documentelor și a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spațiul Privat Virtual au aceeași putere juridicã, asemenea celor comunicate prin poștã sau la ghișeu. 
        Contribuabilii, persoane fizice sau juridice, care dețin certificat digital calificat pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV. 
        Persoanele fizice, care nu dețin un certificat digital calificat,  pot solicita înregistrarea și pe bazã de nume de utilizator și parolã. Acestea, pentru a se înregistra în Spațiul Privat Virtual, fãrã a mai fi necesarã deplasarea pentru autentificare la sediile  ANAF, au posibilitatea de a opta ca autentificarea sã se realizeze în mediul electronic, în baza unor documente emise de Ministerul Finanțelor Publice și/sau ANAF. 
        Aprobarea înrolãrii în mediul electronic în Spațiul Privat Virtual a persoanelor fizice, care se înregistreazã cu nume utilizator și parolã, se realizeazã prin identificarea cu numerele atribuite urmãtoarelor documente: 
a) decizie de impunere – emisã începând cu anul 2013 sau 
b) decizie referitoare la obligații de platã accesorii – emisã începând cu anul 2013 sau 
c) somație – emisã începând cu data de 01.01.2015. 
d) numãrul scrisorii primitã în anul 2018 de la Ministerul Finanțelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu. 
        Astfel, începând cu data de 1 aprilie 2020, pentru persoanele fizice care au primit de la ANAF o Somație emisã începând cu data de 01.01.2015, aprobarea înregistrãrii în SPV se realizeazã cu ușurințã în mediul electronic. În acest sens, este necesar ca la momentul completãrii formularului web de înregistrare, disponibil pe site-ul www.anaf.ro, în câmpul „Tipul de aprobare”, persoanele fizice, care dețin o somație/o decizie de impunere/o decizie referitoare la obligatii de platã accesorii, selecteazã opțiunea „Verificare numãr document”, iar câmpul „Numãr document” sã fie completat cu numãrul documentului. 
        Serviciul Spațiul Privat Virtual este ușor de accesat, direct din site-ul www.anaf.ro, este gratuit si disponibil 24 de ore din 24. 
        Accesarea serviciului „Spațiul privat virtual” se realizeazã din pagina principalã a site-ului ANAF www.anaf.ro, secțiunea ‘’Servicii Online – Serviciul înregistrare/înrolare persoane fizice și juridice Spațiul Privat Virtual’’. 
        Pentru informații detaliate privind pașii necesari și modalitatea de completare a formularului, precum și lista de documente care pot fi transmise și primite prin acest serviciu, atât pentru persoane fizice, cât si persoane jurdice, vã rugãm sã urmãriți și tutorialul video publicat în secțiunea din site mai sus menționatã. 

Eforturile tuturor vor contribui la depãșirea cu bine a acestei situații excepționale!

Reamintim contribuabililor cã obligațiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanțã prin intermediul Spatiului Privat Virtual (pentru depunerea declarațiilor și obținerea de informații), iar plata poate fi efectuatã prin internet banking sau  ghiseul.ro. 
Informații generale în domeniul fiscal și IT se pot obține prin apelarea Call-center-ului, la numãrul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii care nu sunt  înrolați în Spațiul Privat Virtual pot utiliza  Formularul de contact  de pe site-ul Agenției pentru a obține informații generale în domeniul fiscal și IT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.