Agenția Moody’s a reconfirmat ratingul suveran al României și a revizuit perspectiva de țarã, de la stabilã, la negativã1 min read

259

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3, pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã și a modificat perspectiva de țarã, de la stabilã, la negativã. 

Decizia agenției de reconfirmare a ratingului de țarã are la baza potențialul de creștere economicã solidã al României, chiar și în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum și capacitatea instituționalã moderatã a statului român. Agenția apreciazã cã România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidã, decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3). 

„Anunțul Moody’s confirm[ cã prioritãțile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv, adoptarea și implementarea mãsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economicã a României sunt corecte și responsabile. Numai dupã adresarea acestei crize fãrã precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscalã” – precizeazã Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. 

Agenția de rating precizeazã cã modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structuralã a finanțelor publice, agravatã de creșterea datoriilor pe termen lung, ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României. 

Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țarã sunt îmbunãtãțirea colectãrii taxelor și impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoțite de alte mãsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscalã (creșterea cheltuielilor de investiții și reducerea constantã a deficitului de cont curent fiind amintite de agenție). 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.